Ploieştiul ar putea deveni Capitală Culturală Europeană în 2026, la împlinirea a 170 de ani de la înfiinţarea primei rafinării din lume.

O echipă de consilieri judeţeni a analizat propunerea OMV Petrom de a dona, cu titlu gratuit, Muzeul Petrolului din Ploieşti, un muzeu unic în România.

Astfel, pentru a sărbători împlinirea a 170 de ani de la inventarea şi realizarea primei rafinării din lume în 1856 de către fraţii Mehedinţeanu la Ploieşti,  a fost analizată oportunitatea acceptării donaţiei şi introducerea pe ordinea de zi a şedinţei CJ din luna martie a unui proiect de hotărâre care să  aprobe transferul muzeului în patrimoniul judeţului Prahova.

Mai mult, miercuri, 2 martie, la sediul CJ Prahova va avea loc o discuţie tehnică privind patrimoniul, asigurările, personalul şi exponatele Muzeului Petrolului. Reprezentanţii CJ Prahova vor propune OMV Petrom finanţarea de către companie a salariilor personalului muzeului, deoarece bugetul judeţean a fost deja aprobat şi nu există rezerve financiare care să poată fi folosite până la clarificarea situaţiei juridice a terenului pe care funcţionează instituţia muzeală.

Având în vedere faptul că această descoperire epocală pentru economia mondială a avut loc la Ploieşti în 1856 şi că inginerul de geniu Lazăr Edeleanu a dezvoltat procedee de rafinare a ţiţeiului, procedee folosite şi astăzi, Muzeul Petrolului va face parte din categoria de proiecte culturale care ar putea susţine candidatura municipiului Ploieşti la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2026.