Clienţii restaurantelor în spaţii închise, care se deschid începând cu 1 septembrie, trebuie să poarte mască atunci când se ridică de la masă. Nu au voie să bea sau să mănânce la bar, iar dansul va fi interzis, conform proiectului privind normele pentru funcţionarea restaurantelor, publicate luni seară.

 

Se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă. Se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii”, se arată în document.

 

De asemenea, „se interzice consumul de alimente/băuturi la scaunele situate la bar si se limitează interactiunea persoanelor stând in picioare. Se interzic activităţile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică”.

 

La o masă vor putea sta cel mult şase persoane, cu excepţia cazului în care sunt membri ai aceleiaşi familii.

 

Angajaţii vor purta mască şi mănuşi şi vor face „triaj observaţional” al clienţilor care intră în restaurant. Accesul clienţilor cu „semne vizibile” de infecţie respiratorie va fi interzis.

 

La intrarea în restaurant, pe mese şi la grupurile sanitare trebuie să existe dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate pentru clienţi.

 

De asemenea, în restaurante trebuie să existe, acolo unde este posibil, circuite cu sens unic pentru clienţi.

 

Acolo unde plata se face la casa de marcat, se vor instala panouri de protecţie din plexiglas.

 

Pentru asigurarea distanţării, o masă va putea fi ocupată, iar următoarea va rămâne liberă.

 

Mesele vor fi ocupate pe bază de rezervare sau prin înscrierea în registru la intrarea în restaurant. Cel puţin o persoană de la masă trebuie să-şi dea datele de contact, pentru a facilita ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului.

 

În cazul restaurantelor din hoteluri, rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi clienţii.

 

Angajaţii restaurantelor trebuie să poarte mască şi să-şi dezinfecteze mâinile înainte de fiecare servire.

 

Mesele vor fi de asemenea dezinfectate după plecarea fiecărui grup de clienţi.

 

Este recomandată aerisirea cât mai frecventă a încăperilor, prin deschiderea ferestrelor şi/sau uşilor, cu folosirea sistemelor de aer condiţionat în caz de caniculă.

 

Sursa : digi24.ro