Oraşul Comarnic a rămas oficial fără primar. Rodica Paraschiv, prefectul judeţului, a semnat ordinul de încetare a mandatului lui Dorian Botoacă, după ce instanţele de judecată au decis definitiv că edilul s-a aflat în incompatibilitate.

Dorian Botoacă a ocupat fotoliul de primar al oraşului Comarnic încă din anul 2004, dar în vara lui 2013, Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil. Ordinul emis de prefect a avut la bază un referat semnat de secretarul unităţii administrativ teritoriale, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a declarat incompatibil pe Botoacă, arătând că acesta s-a aflat în incompatibilitate în două perioade ale exercitării funcţiei de primar. Astfel, conform unui comunicat de presă, primarul de la Comarnic a fost incompatibil în perioada 19 iunie 2008 – 15 iulie 2010, întrucât a fost, simultan, primar şi persoană fizică autorizată, dar şi în intervalul 10 mai – 12 iulie 2011, perioadă în care Dorian Botoacă a exercitat şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale.

Primarul a contestat în instanţă decizia ANI, solicitând anularea raportului prin care a fost declarat incompatibil. Într-o primă fază, Botoacă a avut câştig de cauză, Curtea de Apel Ploieşti, ca instanţă de fond, admiţând acţiunea sa. Ulterior, ANI a atacat decizia cu recurs, iar cauza s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) care s-a pronunţat la data de 5 decembrie 2014, admiţând recursul şi respingând definitiv ca neîntemeiată acţiunea lui Botoacă. În acest context, edilul şi-a pierdut mandatul pe fondul incompatibilităţii.
Pe rolul ÎCCJ se mai află alte două acţiuni ale lui Botoacă, respectiv o contestaţie în anulare a recursului şi o revizuire a acestuia.

Dorian Botoacă este la al treilea mandat de primar al oraşului Comarnic, după ce, în 2004, şi-a câştigat mandatul ca independent.  Ulterior a trecut în tabăra PDL, devenind unul dintre cei mai activi susţinători ai Robertei Anastase şi a lui Traian Băsescu.

Acum, Guvernul va trebui să decidă data la care vor fi organizate alegerile. Până atunci, oraşul va fi condus de viceprimarul Mircea Coca.