Clienţii britanici care nu au citit termenii şi condiţiile de utilizare a unui hotspot public de WiFi au consimţit fără să-şi dea seama să presteze 1.000 de ore de muncă voluntară în folosul comunităţii, printre care şi activităţi ca igienizarea toaletelor şi adunarea gumei de pe străzi, relatează sâmbătă UPI.

Farsa a fost concepută de providerul de WiFi Purple, care a introdus clauza în termenii şi condiţiile de utilizare — acordul tehnic obligatoriu din punct de vedere legal pe care consumatorii trebuie să-l aprobe în schimbul utilizării de internet gratuit—, deşi de fapt puţine persoane citesc aceste prevederi. Compania a precizat că a făcut acest lucru pentru a atrage atenţia asupra faptului că clienţii sunt de acord în mod regulat cu termeni care s-ar putea să nu le placă, inclusiv privind acordarea de acces la informaţii şi date private referitoare la obiceiurile lor de navigare pe internet.

"Utilizatorii trebuie să citească termenii şi condiţiile când semnează pentru a avea acces la o reţea. Cu ce sunt de acord, cât de multe date fac publice şi ce licenţă le dau providerilor? Experimentul nostru arată că este prea uşor să incluzi o capcană şi să-i faci pe oameni să fie de acord cu ceva nedrept", a declarat CEO-ul Purple, Gavin Wheeldon.

Printre obligaţiile incluse pe lista serviciilor în folosul comunităţii se află curăţarea parcurilor locale de dejecţii animale, îngrijirea câinilor vagabonzi şi a pisicilor fără stăpân, desfundarea manuală a canalizărilor înfundate, curăţarea toaletelor mobile la festivaluri şi evenimente locale, pictarea cochiliilor melcilor pentru a le înfrumuseţa existenţa sau adunarea gumei de pe străzi.

Pe lângă această clauză, Purple a mai precizat că va acorda un premiu oricărui client care a citit condiţiile şi a descoperit gluma. Potrivit The Guardian, o singură persoană a solicitat premiul.