Bolivia este o ţară a contrastelor. Pe cât de frumoase sunt peisajele ei, de la junglele amazoniene la piscurile Anzilor, de la drumul cel mai periculos din lume (Coroico) la spectaculoasa Vale a Lunii situată în apropiere de La Paz, de la marea de sare din Salar de Uyuni la grădinile terasate de pe Insula Soarelui, pe atât de sărmani sunt bolivienii. Cei mai mulţi se bucură dacă au în ogradă o lamă pentru lapte şi carne şi una pentru lână. Femeile cu pălării din fetru zâmbesc cu gura plină de dinţi de aur, iar copiii au obrajii murdari şi aspri. Cei mai mulţi bolivieni vorbesc limbile precolumbiene quechua şi aymara, iar în grădinile unora se găsesc vechi ruine incaşe.

De pe mal, lacul Titicaca nu pare cine ştie ce. Numai dintr-o barcă sau de pe una din insulele lui poţi să te prinzi de proporţiile-i... gigantice. Înconjurat de munţi acoperiţi de zăpadă şi de gheţari, este situat la 3.827 de metri deasupra nivelului mării. De peste două milenii, joacă un rol important în credinţa oamenilor din Anzi. Legendele spun că Zeul Soarelui l-ar fi născut pe primul rege incaş pe insula care acum se cheamă chiar aşa, a Soarelui.

Bolivia este a treia producătoare de coca din lume şi nu ascunde acest lucru. Dimpotrivă, ca şi în Peru, în toate magazinele există bomboane de coca, băuturi de coca şi tot felul de alte produse pe bază de... coca. O ceaşcă de ceai conţine 4,2 miligrame de alcaloizi de coca, spre deosebire de o „linie” de cocaină, care are 20-30 de miligrame. Are culoarea verzuie, ca şi ceaiul verde, şi aproximativ acelaşi efect. Localnicii îl recomandă turiştilor pentru rău de altitudine, dar efectele asupra acestei boli n-au fost studiate până acum.

La Paz este capitala situată la cea mai mare altitudine din lume. Un alt superlativ bolivian, după lacul cel mai înalt, drumul cel mai periculos şi regiunea cea mai plată (Salar de Uyuni). Înghesuit în partea de jos a unui canion imens, cu muntele Illimani (care se ridică la o înălţime de 6.400 de metri) în fundal, oraşul este incredibil de pitoresc. Sălbatic, dar cu maniere, e un amestec de suburbii unde oamenii se îmbracă tradiţional şi petrec pe muzică de fanfară, dansând în stradă, nestingheriţi de mormanele de gunoi de la picioarele lor, cu zone rezidenţiale luxoase şi un centru modernizat cu zgârie -nori construiţi printre vechile clădiri coloniale. Mâncarea este prezentă peste tot: de la  standurile de pe stradă la meniurile cool din baruri, de la salatele de fructe din pieţe până la restaurantele franţuzeşti cu preţuri incredibil de mici. Unul dintre cele mai vizitate locuri din La Paz este Piaţa Vrăjitoarelor, recunoscută pentru poţiunile, amuletele şi descântecele magice oferite de aşa-zisele vrăjitoare boliviene, dar şi pentru fetuşii mumificaţi de lame, foarte apreciaţi de practicanţii de vrăjitorie, pentru... capacitatea lor de a aduce noroc şi prosperitate.  Iar nu departe de oraş, am văzut un peisaj incredibil: Valea Lunii, o formaţiune de roci stâncoase vulcanice, de culoare rozalie. Un spectacol uimitor al naturii, comparat adesea cu relieful selenar.