Oraşul Berlin urmează să devină primul din lume care are propriul domeniul de internet. Persoanele private sau companiile vor putea cumpăra spaţiu pe .berlin începând cu 18 martie, anunţă presa internaţională.

Noul domeniu, încadrat ca unul generic de top, a fost creat în urma unui acord între administraţia locală din capitala germană şi ICANN, organizaţia americană care coordonează sistemele de internet la nivel global.  Potrivit bbc.com, după Berlin, mai multe oraşe, printre care Londra, Paris, New York, Johannesburg şi oraşul japonez Nagoya, îşi vor lansa propriile domenii. Domeniul .london va putea fi folosit începând din aprilie. Un singur site cu terminaţia .wien, reprezentând capitala Austriei, funcţionează de la începutul lunii martie, însă potrivit sursei citate spaţiul pe acest domeniu va fi scos la vânzare pentru publicul larg abia în iulie.

„Domeniile sunt descriptive, nu doar abrevieri criptice precum .org sau .com”, spune Dirk Krischenowski de lacompania dotBerlin, care administrează noul domeniu. Potrivit specialistului, domeniile diferenţiate pe localităţi ar putea duce la o schimbare fundamentală în modul în care este utilizat internetul. Berlinezii care vor să aibă un astfel de domeniu vor plăti între 30 şi 60 de euro pe an, iar administratorul se aşteaptă să strângă 500.000 de euro doar în primul an.