Parlamentul turc a adoptat o serie de amendamente controversate care întăresc controlul statului asupra Internetului, denunţate de opoziţia turcă şi numeroase organizaţii neguvernamentale, relatează presa turcă, citată de AFP.
Noua lege permite autorităţii guvernamentale de telecomunicaţii (TIB) să blocheze fără decizia justiţiei site-uri care aduc atingere "vieţii private" sau publică un conţinut considerat "discriminatoriu sau ofensator".
De asemenea, legea permite TIB să ceară furnizorilor de acces şi să păstreze timp de doi ani informaţii despre site-urile vizitate de fiecare utilizator.
Prezentate în cadrul unui proiect de lege iniţiat de un reprezentant al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere în Turcia, noile prevederi au fost adoptate după câteva ore de dezbatere aprinsă cu opoziţia.
Mulţi dintre deputaţi s-au prezentat la tribună miercuri pentru a denunţa "cenzura" impusă prin această nouă lege de guvernul islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002.
AKP deţine majoritatea absolută cu 319 locuri dintre cele 550 ale Parlamentului turc.
Votul a intervenit în condiţiile în care Guvernul Erdogan este zguduit de la mijlocul lunii decembrie de un scandal de corupţie fără precedent, care îi ameninţă poziţia înaintea alegerilor municipale de la 30 martie şi a scrutinului prezidenţial din august.