În ultimii ani, companii precum Tesla au făcut ca maşinile autonome să devină maşini de lux. Acceptarea masivă a maşinilor cu conducere autonomă a condus secvenţial la mai multe inovaţii în industrie – sistemele de pilot automat sunt acum mai formidabile ca niciodată.

Aceste progrese revoluţionează şi remodelează industria, făcând auto-conducerea mult mai sigură şi mai eficientă prin navigarea şi manevrarea lor. Acest articol îşi propune să abordeze cele mai recente evoluţii în sistemele de pilot automat şi vehiculele electrice, subliniind în acelaşi timp componentele auto, cum ar fi filtrele de ulei.


Sisteme de pilot automat

Sistemele de pilot automat sunt pur şi simplu sisteme de maşină concepute să funcţioneze cu puţină sau deloc aportul unui şofer uman. Companii precum Tesla, Waymo şi Volvo sunt în fruntea dezvoltării acestor sisteme. Pilotul automat Tesla foloseşte o suită de camere, senzori şi algoritmi avansaţi pentru a activa automat funcţii de conducere, cum ar fi controlul adaptiv al vitezei de croazieră, centrarea benzii şi parcarea automată.

În mod similar, Waymo , o subsidiară a Alphabet Inc., şi-a testat sistemul de pilot automat în diferite medii din lumea reală pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa. Vehiculele Waymo sunt echipate cu tehnologia LiDAR (Light Detection and Ranging) şi alte tehnologii de pilot automat, care le permit să navigheze fără probleme în medii urbane complexe, fără a fi controlate de un şofer uman.

Inteligenţa ridicată a sistemelor de pilot automat este forţa de pionierat a vehiculelor cu conducere autonomă. Aparent, ne apropiem de un moment în care ar putea exista mai multe vehicule autonome decât vehiculele ICE obişnuite pe care le conducem astăzi.

Noi abordări ale întreţinerii vehiculelor

Odată cu progresele în tehnologiile autonome, au existat evoluţii notabile în practicile de întreţinere a vehiculelor. Abordările tradiţionale sunt treptat înlocuite cu strategii predictive bazate pe date, datorită tehnologiei IoT (Internet of Things).

Astăzi, avem companii precum Bosch şi Continental care folosesc analiza datelor şi algoritmi de învăţare automată pentru a monitoriza starea de sănătate a vehiculelor lor în timp real şi pentru a prezice potenţialele defecţiuni înainte ca acestea să apară. Această abordare proactivă ajută la prevenirea defecţiunilor costisitoare şi prelungeşte durata de viaţă a componentelor critice.

Rolul filtrelor de ulei în întreţinerea vehiculelor

 

Imaginea filtrelor de ulei cu autopieseonline24.ro

Filtrele de ulei joacă un rol important în asigurarea performanţei bune a motoarelor auto. Un filtru de ulei defect poate cauza defectarea motorului, privând motorul de o lubrifiere suficientă sau permiţând murdăriei să curgă împreună cu uleiul în motor.

Indiferent dacă utilizaţi uleiuri sintetice complete pentru motorul dvs. sau dacă filtrul de ulei este defect, motorul prezintă un risc mare de defecţiune fatală. Este recomandabil să schimbaţi filtrele de ulei ale maşinii dvs. la intervale, astfel, motorul maşinii dvs. va funcţiona întotdeauna la maxim şi va dura mai mult.

Concluzie

În mod concludent, tehnologiile autonome se îmbunătăţesc pe zi ce trece şi putem vedea efectele asupra vehiculelor electrice mai noi care sunt proiectate folosind aceste tehnologii de ultimă oră. Din ce în ce mai multe companii încep să producă vehicule electrice, deoarece astfel de maşini devin treptat noua „tendinţă”.

Cu toate acestea, în toate acestea, indiferent dacă conduceţi un vehicul EV sau ICE, ceea ce contează este cât de dornic sunteţi să întreţineţi acel vehicul. Schimbarea filtrului de ulei la intervale de timp este una dintre cele mai simple forme de întreţinere a vehiculului ignorată de mulţi şoferi.