Fondatorul Facebook şi proprietarul aplicaţiei, Mark Zuckerberg, a declarat că „echipa WhatsApp este obsedată de crearea unui mediu intim în fiecare aspect al produsului, care oferă o criptare integrală a mesajelor” astfel încât textele, pozele, clipurile video, mesajele vocale, documentele, actualizările de stare şi apelurile nu pot fi accesate de terţi. Cu toate acestea, atât primarul Capitalei Gabriela Firea, cât şi directorul Telekom Andreas Elsner au lansat în spaţiul public o serie de afirmaţii cel puţin surprinzătoare, scrie EVZ.ro
În vreme ce edilul a acuzat-o pe Ministrul de Interne Carmen Dan, în cadrul şedinţei CEx PSD de la Neptun, că a prezentat hârtii ce conţineau discuţii private de pe WhatsApp, susţinând deopotrivă că aceasta a avertizat-o că astfel de mesaje se pot intercepta uşor, directorul Telekom anunţa că în România sunt 2.5 milioane de români care folosesc Whatsapp şi că el însuşi nu ar scrie nimic pe această aplicaţie.
EVZ a contactat SRI solicitând lămuriri în legătură cu această temă.
Serviciul Român de Informatii are posibilitatea de a intercepta mesajele transmise prin intermediul aplicatiei WhatsApp? Dacă da, în ce condiţii? Se solicită mesajele reprezentaţilor companiei sau sunt interceptate direct? Un schimb de mesaje scrise în aplicatia WhatsApp poate reprezenta o probă în instanţă dacă este furnizată de către SRI?
Răspunsul a venit la scurt timp după discuţia telefonică şi îl redăm integral: „Vă mulţumim pentru interesul pe care îl acordaţi activităţii Serviciului Român de Informaţii. Vă informăm că datele solicitate, respectiv elemente concrete cu privire la capabilităţile Serviciului, se circumscriu dispoziţiilor art.17 lit.g) din Legea nr.182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, modificată şi completată, date care sunt exceptate de la comunicare publică, potrivit art.12 alin.(1) lit.a) din Legea nr.544/2001”.
Avocatul Bogdan Bărbuceanu a declarat pentru EvZ că SRI-ul poate accesa cu uşurinţă mesajele scrise pe WhatsApp şi că, mai mult, întâi interceptează, iar abia apoi apare un mandat.
„Zvonul care circulă printre inculpaţi, conform căruia aplicaţia Whatsapp nu e interceptată, e o prostie! SRI-ul vede inclusiv mesaje scrise şi care nu au fost încă trimise. Există posibilitatea accesării telefonului în baza unui mandat. SRI-ul mai poate intercepta, iar după cere mandatul, pentru ca apoi să percheziţioneze informatic şi să spună că astfel a obţinut mesajele. Niciun serviciu din lume nu lucrează ca la carte. Altfel nu ar avea informaţii. E un du-tevino cu legalitatea interceptărilor. Dacă există un mandat de interceptare, tot ceea ce este stocat în telefon se interceptează. Totodată, telefonul poate fi folosit ca microfon ambiental. Se pot face înregistrări de la câţiva kilometri distanţă amplasând o rază laser pe geam. Chestia cu interceptatul telefoanelor e deja depăşită”, a declarat avocatul Bogdan Bărbuceanu.
La nivel declarativ, WhatsApp nu poate fi înregistrat, însă “off the record” cum se face că regăsim stenograme ale discuţiilor de pe WhatsApp în dosare? Se ridică problema următoare: dacă STS-ul declară că nu are o asemenea tehnologie de ce apar totuşi asemenea înregistrări? Putem discuta oare despre folosirea unor mijloace ilegale de obţinere a datelor? Ei bine, dacă aceste stenograme sunt obţinute ilegal, atunci în mod definitiv ele nu vor putea face obiectul unui probatoriu în instanţă, şi, mai grav, dacă se constată asta, după ce o persoană este condamnată, statul are de plătit serios.
În materie de înregistrare -supraveghere cunoaştem faptul că CCR a dat de pământ cu înregistrările făcute de SRI şi nu direct de către organele de urmărire penală. Subiectul WhatsApp este extrem de sensibil, iar dacă WhatsApp promite că aceste convorbiri nu se pot intercepta, dar ele apar totuşi în dosare, o să facem un raţionament de bun simţ şi o să legăm totul de „protocoale” încheiate cu WhatsApp! Producătorul de soft, după părerea mea, la fel precum compania Iphone ar putea sa spună „pas” oricărei solicitări de intruziune în sistemele lor, a oricărei autorităţi. Ne punem iarăşi întrebarea: În ce manieră să privim probatoriul obţinut de pe Whatsapp? Legal sau ne mai gândim?”, a declarat pentru EVZ avocatul Adrian Cuculis.
Directorul Telekom nu ar scrie nimic pe Whatsapp
„Nu aş scrie pe WhatsApp nimic din ce nu aş spune şi aici pe scenă sau nu aş scrie în CVul meu”, a afirmat Elsner în cadrul conferinţei Connections, organizată anul trecut, care a fost organizată de companie. „Totodată, nu am în plan să fac nimic ilegal, cu toate acestea eu aş spune că este vorba mai degrabă de a avea liniştea mentală că ceea ce discutăm rămâne secret, personal”, a mai precizat directorul Telekom. Andreas Elsner a lansat acest avertisment în condiţiile în care se ştie că Facebook partajează datele utilizatorilor. „Folosind WhatsApp partajaţi datele cu Facebook, cred că sunteţi conştienţi de acest lucru. Facebook are acorduri de partajare a datelor cu terţi, cooperează cu toate serviciile de informaţii de pe planetă”, a declarat directorul Telekom
VEZI ARTICOLUL INTEGRAL AICI