Peste 1.000 de participanţi din 30 de state europene, printre care şi reprezentaţii a 300 de organizaţii din domeniul IT şi experţi în securitate cibernetică, participă la exerciţiul 'Cyber Europe 2016', organizat în perioada 13-14 octombrie de Agenţia Europeană pentru Securitatea Reţelelor Informatice şi a Datelor (ENISA), se arată într-un comunicat al Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) transmis, vineri, AGERPRES.

'Atacurile cibernetice asupra furnizorilor de servicii de internet sunt constante. Recent, atacurile cibernetice au vizat ţinte din ce în ce mai diverse. De exemplu, în 2015 au existat atacuri asupra televiziunilor (TV5 Monde) şi chiar asupra furnizorilor de energie electrică (compania ucraineană Kyivoblenergo). În acest context global, este necesar ca răspunsul la incidente să fie rapid, eficient şi coordonat. Acest exerciţiu testează procedurile de răspuns şi mecanismele de cooperare. Din exerciţiile anterioare, derulate la nivel european şi la nivel naţional, rezultă nevoia unui cadru concret, care să reglementeze atribuţii specifice şi să stabilească o modalitate coerentă şi unitară de reacţie. Un răspuns coordonat la incidente ne poate ajuta să evităm dezastre într-o lume în care toate aspectele vieţii curente depind de tehnologie', a declarat directorul general CERT-RO, Augustin Jianu.

Potrivit comunicatului, în calitate de punct naţional de contact, CERT-RO este coordonatorul exerciţiului Cyber Europe 2016 în România. Peste 100 de participanţi cu atribuţii în domeniul securităţii cibernetice, de la 12 instituţii publice şi 8 companii şi organizaţii din mediul privat, au răspuns la scenariul ENISA punând în practică mecanismele de cooperare, la nivel naţional şi internaţional, şi procedurile operaţionale standard în cazul unor crize majore de securitate cibernetică.