Bio-roboţi de investigaţie sunt lansaţi la apă în Oceanul Indian în cadrul unui studiu iniţiat de liderul cercetării ştiinţifice din Australia, organizaţia Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), într-un efort de a înţelege procesele fizice şi biologice de importanţă crucială din Oceanul Indian, informează agenţia Xinhua.

Roboţii, denumiţi BioArgos, vor măsura pentru prima dată oxigenul, nitraţii, clorofila, materia organică dizolvată în apă şi particulele existente între Insula Christmas din Australia şi Madagascar, a anunţat vineri CSIRO.

În ciuda importanţei Oceanului Indian pentru resursele de pescuit, pentru transportul maritim şi pentru mijloacele de existenţă ale populaţiei din jurul său, conducătorul proiectului CSIRO, dr. Nick Hardman-Mountford a declarat că se ştiu relativ puţine lucruri despre adâncimile şi sănătatea biologică a ecosistemului.

Patru dintre bio-roboţi, fiecare în valoare de până la 100.000 de dolari australieni (77.173 dolari), vor fi coborâţi în nişte vârtejuri de apă şi vor ajunge astfel până la 2.000 de metri adâncime, în derivă, purtaţi de curent.

Modificările din chimia şi biologia ecosistemelor marine vor fi măsurate instantaneu iar datele vor fi transmise către cercetători în timp real prin intermediul unui satelit, astfel putând fi construită o imagine tridimensională a Oceanului Indian.

Hardman-Mountford a declarat că roboţii vor permite cercetătorilor să înţeleagă dezvoltarea planctonului şi cât de mult carbon se absoarbe sau este folosit în lanţul trofic şi cât de mult este ascuns.

Bio-roboţii vor fi desfăşuraţi pe parcursul unei expediţii a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) prin Mauritius şi Madagascar, precizează Xinhua.