Cel mai important proces intentat în ultima decadă împotriva Google se apropie de un final fericit pentru gigantul american, care ar fi putut fi obligat de instanţă să plătească o amendă mult mai mare decât suma convenită în urma înţelegerii.

 

Google şi acuzarea au ajuns la un acord în procesul intentat în 2010, ca urmare a faptului că maşinile folosite de Google pentru cartografiere în cadrul serviciului Street View au accesat datele personale ale utilizatorilor.

 

Maşinile celor de la Google scanau reţelele wireless şi când depistau reţele nesecurizate copiau adrese de mail, parole şi orice date personale mai găseau. Tactica a fost folosită nu doar în Statele Unite, unde a avut loc procesul, ci în întreaga lumea unde Google a derulat proiectul Street View.

 

“Wi-Spy”, cum a fost numit la vremea respectivă, a fost în urmă cu 10 ani unul dintre cele mai mari scandaluri din zona de tehnologie, comparabil cu Cambridge Analytica.

 

Acordul, care mai are nevoie de aprobarea judecătorului, prevede ca Google să plătească 13 milioane de dolari pentru retragerea acuzaţiilor, sumă are reprezintă mai puţin de a şasea parte din venitul mediu al unei zile pentru Alphabet.

 

Banii, fără cheltuielile de judecată şi procentul avocaţilor, va ajunge la câteva firme care militează pentru apărarea intimităţii utilizatorilor.

 

Înţelegerea mai prevede ca Google să distrugă toate datele colectate prin acţiunile vizate de proces şi să deruleze acţiuni prin care să educe utilizatorii în protejarea intimităţii pe internet.

 

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro