Uniunea Europeană a amendat Google cu 4,3 miliarde de euro pe 18 iulie. E cea mai mare amendă pe care a luat-o vreun gigant IT. În plus, la acestă amendă se adaugă una mai veche de 2,4 miliarde de euro. Totuşi, asta s-ar putea să nu fie ultima.

În total, în ultimii ani Google a fost amendată de UE cu 6,7 miliarde de euro, însă o a treia investigaţie în practicile Google ar putea înseamna alte amenzi suplimentare.

O investigaţie a celor de la Associated Press arată că mai multe servicii Google, de pe iPhone-uri şi de pe telefoane cu Android, stochează date despre locaţia ta, chiar şi dacă setările tale împiedică asta. Chiar dacă opreşti Location History, anumite aplicaţii Google vor continua să te urmărească fără să te întrebe ceva sau să te înştiinţeze despre ce e vorba.

La câteva zile după această descoperire, cei de la Google au confirmat că stochează informaţii despre locaţia utilizatorului chiar dacă Location History este oprit. De asemenea, a fost modificată descrierea serviciul din „nu afectează serviciile de locaţie ale altor aplicaţii” şi „câteva date despre locaţia ta ar putea fi salvate ca parte a activităii tale pe alte servicii, precum căutare sau hărţi” în „locurile unde mergi nu mai sunt salvate” atunci când Location History este oprit.

Aşadar, revenind la UE, comisarii ar putea porni o investigaţie pentru încălcarea regulilor impuse de GDPR şi ar putea să o coste pe Google între 2 şi 4% din veniturile totale ale Google. Anul trecut, compania a raportat venituri de 109,6 miliarde de dolari, iar asta înseamnă că americanii ar putea fi amendaţi cu până la 4,5 miliarde de dolari.

„Continuăm să folosim serviciile de localizare pentru utilizatorii care au oprit acestă funcţie pentru a le asigura o experienţă Google bună pentru momentele în care caută ceva pe net sau când utilizează Google pentru informaţii de deplasare”, susţin reprezentanţii companiei.

Vom vedea dacă Comisia Europeană se va autosesiza şi dacă va porni o nouă investigaţie asupra Google şi ce măsuri vor fi luate.