Produsele româneşti câştigă tot mai mulţi adepţi în domeniul electronicelor sau electrocasnicelor, bătându-se de la egal la egal cu branduri celebre, precum Apple, Samsung, Sony, Panasonic sau LG. Dar acestea vin sub nume care nu mai au tangenţă cu ţara noastră, ba chiar au rezonanţă germană sau americană. Şi asta pentru că multe dintre acestea sunt vândute chiar şi peste hotare.

S-a dus vremea când românii aveau de ales între radiourile Selena, Pacific şi Gloria, televizoarele Sirius, Diamant şi Telecolor, calculatoarele Felix şi ceasurile Orex.

Dacă întrebi pe cineva pe stradă despre electronice româneşti, îţi va spune despre Allview, Evolio şi, eventual, Myria – brandul propriu al celor de la Altex şi Media Galaxy.

Dar acestea nu sunt singurele. Acum, produsele româneşti vin sub branduri ca Horizon şi Star-Light la televizoare, Heinner la electrocasnice, Steinhaus la unelte electrice, Serioux pentru GPS-uri sau accesorii de calculatoare, Wink pentru becuri inteligente sau Kring pentru produse home & deco.

Unele sunt realizate în România, altele în ţări precum China, Turcia, Ungaria sau Polonia. Dar dacă iPhone-ul este considerat produs american, deşi este asamblat în China, atunci şi acestea sunt produse româneşti.

Vânzările totale pentru mărcile proprii ale eMag s-au ridicat în 2017 la 200 de milioane de lei, echivalentul a circa 43 de milioane de euro, produsele fiind comercializate în România, dar şi Ungaria, Bulgaria şi Polonia, mai spune George Costache, directorul de mărci al eMag.

În total, românii au făcut anul trecut cumpărături online de circa 2,8 miliarde de euro, dintre care eMag deţine o cotă de 600 de milioane de euro, potrivit lui Iulian Stanciu, directorul general al companiei. Astfel, mărcile proprii ar aconta circa 7,16% din totalul vânzărilor eMag.

Allview, Evolio, E-Boda cele mai cunoscute

Pe lângă aceste branduri proprii dezvoltate de către eMag şi NOD există şi alte companii româneşti independente care produc electronice şi electrocasnice, cele mai cunoscute fiind Allview şi Evolio.

Brandul Allview este deţinut de către firma Visual Fan din Braşov, iar compania produce de la smartphone-uri şi tablete până la laptopuri, ceasuri inteligente, ochelari de realitate virtuală sau gadgeturi inteligente pentru casă.

Allview a lansat în toamna anului trecut asistentul virtual AVI, care vorbeşte limba română, dar şi o boxă inteligentă cu Alexa, asistentul digital al gigantului Amazon.

Compania Visual Fan a fost înfiinţată în anul 2002 şi este condusă de către fondatorul său, Lucian Peticilă. Produsele Allview se găsesc acum la vânzare în 20 de state europene, între care şi Polonia sau Spania.

Brandul de electronice Evolio este deţinut de către compania Televoice şi a fost creat de către antreprenorul Liviu Nistoran, fost preşedinte al ANCOM, autoritatea de reglementare în comunicaţii. Evolio produce de la smartphone-uri şi tablete, până la echipamente GPS, smartwatch-uri şi camere video.

La acestea se adaugă scuterele şi trotinetele electrice, cu care compania speră să revoluţioneze transportul urban.

E-Boda este un alt brand românesc, compania producând acelaşi gen de gadgeturi ca şi Allview şi Evolio. E-Boda se laudă că a revoluţionat piaţa DVD-playerelor din România. Compania este deţinută de către Alexandru Drăgoiu, directorul general al companiei, şi Honorius Prigoană, fiul omului de afaceri Silviu Prigoană.