În urmă scandalului Cambridge Analytica, mulţi utilizatori au ales să îşi şteargă contul de Facebook, după ce şi-au pierdut încrederea în reţea. Cu toate acestea, în ziua de astăzi, ceva trebuie să înlocuiască reţeaua de socializare pentru a ţine lumea conectată, iar Instagram şi Whatsapp nu sunt o opţiune, pentru că ambele sunt deţinute de Facebook, deci pot avea aceleaşi probleme de securitate. Încet, încet, alte aplicaţii au inceput să crească în urma scandalului Cambridge Analytica.

Ello şi Diaspora au fost numite de mulţi că exterminatori ai Facebookului, cu opţiuni mult mai bune şi un design mai plăcut, însă aceste reţele au o mare problemă: nu sunt destul de cunoscute, iar dacă prietenii şi familia nu le folosesc, ce rost ar avea să ai un cont?  

Unul dintre cei mai posibili înlocuitori ai Facebook-ului este Vero, care a apărut în vara lui 2015 şi a început să aibă un succes uriaş vara trecută, când aplicaţia a început să fie descărcată în toate colţurile lumii. Vero este o aplicaţie de poze şi video, similară cu Facebook-ul, fără reclame şi un design mult mai curat. Momentan aplicaţia este gratis, însă fondatorii iau în calcul o posibilă mică plată lunară, pentru a păstra aplicaţia fără reclame. Compania s-a confrutntat însă cu câteva probleme, deoarece designul a fost creat în parte de ruşi, iar mulţi utilizatori sunt împotriva acestei contribuţii ruseşti.

Snapchat este de asemenea o posibilă opţiune pentru a înlocui Facebook, deoarece a anunţat recent că va îmbunătăţi modul de operare, care pare neclar pentru mulţi utilizatori. Alte opţiuni includ aplicaţia NextDoor, care conectează oameni care locuiesc în apropiere şi Raftr, care grupează oameni în funcţie de activităţi şi interese coumune, oriunde s-ar afa în lume. 

În ciuda acestor opţiuni, pentru cei cărora le este greu să renunţe la contul de Facebook, există anumite extensii pentru paginile de Internet, care pot bloca informaţiile oferite de utilizator. Mozilla Firefox a lansat recent Facebook Container Extension, care împiedică Facebook-ul să îţi urmărească mişcările pe alte pagini. Altă opţiune este Ghostery, extensie care poate fi folosită atât pe Mozilla cât şi pe Google Chrome şi blochează răspândirea informaţiilor private pe reţelele de socializare.


Sursă: The Guardian