Un bărbat a fost condamnat la 2 ani închisoare cu executare în regim de detenţie pentru că, din curiozitate, a accesat contul de Facebook al fostei concubine.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Bucureşti, prin decizia penală nr. 258/A din 20.02.2018, a admis apelul formulat de inculpat împotriva sentinţei penale nr. 106/24.10.2017 pronunţată de Tribunalul Călăraşi şi a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicate inculpatului pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

”În drept, faptele inculpatului , care în perioada 2012-2014, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţiuni infracţionale, a accesat, fără acordul titularului de drept, contul de „Facebook” asociat adresei de e-mail x, administrat de persoana vătămată, în scopul de a obţine date referitoare la conversaţiile purtate de aceasta cu alţi utilizatori ai platformei, deschizând conţinutul mai multor conversaţii tip corespondenţă electronică stocate în secţiunea de mesaje private a contului, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de „acces ilegal la un sistem informatic”, prev. de art. 360 alin. 1, 2 şi 3 C. pen, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C. pen.

La individualizarea pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C.pen., modalitatea şi împrejurările comiterii acesteia, scopul urmărit, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, conduita după săvârşirea infracţiunii, deşi în faza de urmărire penală s-a prezentat, dând declaraţii, în faza de cercetare judecătorească acesta nu s-a mai prezentat, cum şi nivelul de educaţie, vârsta, situaţia familială şi socială.