Sony a prezentat în România Handycam FDR-AX1E, prima cameră video 4K destinată utilizatorilor amatori.

Camera video FDR-AX1E oferă înregistrări 4K şi HD în format XAVC S, utilizând formatul video digital Long GOP MPEG-4 AVC/H.264 şi compresie audio PCM liniară, salvând fişierele în format MP4.

Formatul XAVC-S permite sesiuni de înregistrare mai lungi, respectiv două ore de material în format 4K pe un card de memorie XQD de 64 GB. Formatul Full HD permite stocarea pe un singur card a aproximativ 3 ore de filmări realizate la o rezoluţie de 1920x1080 cu 50 de cadre pe secundă progresiv. Pentru o compatibilitate avansată cu dispozitivele existente pe piaţă, formatul AVCHD va fi actualizat la jumătatea anului 2014, spun cei de la Sony România.

Camera este echipată cu acelaşi procesor de imagine utilizat de dispozitivele 4K profesionale, care poate prelua rapid informaţiile transmise de la senzorul CMOS, înregistrând imagini în timp real la 50 cadre pe secundă progresiv.

Senzorul 4K CMOS Exmor R  tip 1/2.3 înregistrează la rezoluţie de 3840x2160p oferind imagini de patru ori mai detaliate faţă de formatul Full HD.

Obiectivul Sony G redefineşte rezultatul obţinut cu ajutorul combinaţiei între lentila asferică şi sticla specială cu dispersie minimă a luminii. Totodată, obiectivul oferă o gamă largă de distanţe focale, având un zoom optic 20x (intervalul 31.5-630mm în echivalent de 35mm), în timp ce stabilizatorul optic SteadyShot păstrează imaginile clare şi stabile, chiar şi în modul telephoto.

Camera dispune de doi conectori XLR externi, pentru îmbunătăţirea calităţii audio a înregistrării prin adăugarea de microfoane stereo.

Pentru uşurinţă în utilizare, camera FDR-AX1E include butoane start/stop şi zoom chiar pe mânerul dispozitivului, pentru acces convenabil chiar şi în cazul filmărilor la unghiuri extrem de ascuţite. De asemenea, camera include două butoane pentru focalizare automată sau manuală, precum şi alte şapte butoane programabile. Printre funcţiile care pot fi accesate rapid se numără Marker, Zebra, Peaking, Focus Magnifier, Auto Exposure Level, SteadyShot, Colour Bars şi Rec Lamp.

Echipată cu două sloturi pentru cardurile media, FDR-AX1E utilizează carduri de memorie XQD pentru o citire şi scriere extrem de rapide ale înregistrărilor 4K. Handycam FDR-AX1E va trece de la un card de memorie la altul în momentul în care primul rămâne fără spaţiu de stocare datorită opţiunii relay recording. Mai mult, utilizatorii pot îndepărta cardul deja utilizat şi insera altul chiar în timpul filmărilor.

Pentru a viziona conţinutul înregistrat cu ajutorul FDR-AX1E, este de ajuns ca dispozitivul să fie conectat prin cablu HDMI la un televizor 4K.

Pentru cei ce nu deţin un televizor 4K, FDR-AX1E poate transmite imagini la rezoluţie 1920x1080 către un televizor Full HD prin simpla schimbare a setărilor de redare din meniul camerei video.

Totodată, există un număr considerabil de pachete software care transformă filmările 4K în format HD, păstrând un număr detalii bogate.