Viteza medie de download date internet fix a crescut cu aproape 45% În primul semestru al anului 2017, comparativ cu primul semestru al anului trecut, de la 75,07 Mbps la 109,1 Mbps, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrarea şi Reglementarea în Comunicaţii (ANCOM).

În pararel, viteza medie de download date internet mobil a scăzut cu 28%, de la 27,72 Mbps la 19,99 Mbps, pe fondul creşterii numărului de teste realizate de utilizatori pe acest segment şi traficului de date efectuat prin intermediul reţelelor mobile.

Statisticile pentru internet fix şi mobil în semestrul I al anului 2017 au fost generate de Netograf.ro — aplicaţia ANCOM pentru testarea calităţii serviciului de acces la internet — pe baza unui număr de aproximativ 135.000 de teste valide efectuate de utilizatorii de internet din România.

„Statisticile privind calitatea serviciului de acces la internet din România generate de Netograf.ro — aplicaţia ANCOM pentru testarea calităţii serviciului de acces la internet — arată că în primul semestru al anului 2017 românii au experimentat viteze medii naţionale de 109 Mbps download date internet fix, fiind înregistrate viteze medii de download de 180 Mbps pentru conexiunile prin fir, respectiv 60 Mbps pentru conexiunile de tip wireless”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

ANCOM le recomandă utilizatorilor care doresc să-şi testeze conexiunile fixe să folosească echipamente terminale conectate prin fir. Vitezele medii pentru conexiunile de tip wireless sunt de aproximativ 3 ori mai mici decât cele pentru conexiunile de tip fir, din cauza capacităţii limitate de transmisie a routerelor wireless (oferind de regulă viteze nominale de maxim 300 Mbps). În plus, în cazul transmisiunilor de tip Wi-Fi, viteza este influenţată negativ de distanţa faţă de emiţătorul/routerul wireless şi de existenţa unor obstacole între terminal şi emiţător, se mai spune în comunicat.