O nouă campanie de phishing vizează utilizatorii serviciilor Apple, care folosesc un cont de iCloud, a anunţat CERT-RO, luni seară, afirmând că atacatorii încearcă să determine utilizatorii să acceseze un link sub pretextul unei conectări neautorizate care a dus la blocarea contului.

„O nouă campanie de #phishing vizează utilizatorii serviciilor Apple, care folosesc un cont de #iCloud. Sub pretextul unei aparente conectări neautorizate care ce dus automat la blocarea contului dvs., atacatorii încearcă să vă determine să accesaţi acel link”, potrivit unui anunt postat de CERT-RO, pe pagina de Facebook a instituţiei.

iCloud este un serviciu oferit utilizatorilor pentru a-şi putea face copii de siguranţă a datelor de pe dispozitivele Apple, astfel că pe acel cont s-ar putea regăsi fişiere media care reprezintă amintiri personale sau ale familiei, precum şi date personale, date bancare, parole de acces, registru de contacte, explică CERT-RO, afirmând că este de înţeles de ce un utilizator ar putea acţiona „imprudent”, accesând acel link, pentru „deblocarea” contului.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică le-a recomandat utilizatorilor serviciilor Apple să evite „întotdeauna” accesarea unui link/unei anexe dintr-un e-mail, mesaj sau SMS nesolicitat, potrivit sursei citate. CERT-RO informa, vineri, că numărul de IP-uri afectate din România de ransomware-ul „WannaCry” a ajuns la 514, 10 dintre acestea aparţinând unor instituţii publice, dar nu se poate preciza dacă sunt implicate sistemele instituţiilor respective sau dacă sunt IP-uri ce au fost date spre folosinţă către terţi, potrivit CERT-RO.