Unul din şapte minori are simultan telefon şi calculator, iar timpul petrecut pe aceste dispozitive urcă de la trei ore la vârsta de cinci ani, până la aproape cinci ore în adolescenţă, arată datele interne ale Bitdefender, centralizate din modulul de asistenţă parentală.

Copiii cu vârsta între cinci şi 17 ani petrec în medie două ore pe zi pe calculator, în timp ce durata folosirii mobilului urcă de la o oră la două ore şi jumătate până la majorat. După vârsta de zece ani, diferenţa între băieţi şi fete devine semnificativă, primii petrecând în medie cu peste o oră mai mult timp, mai ales din cauza jocurilor pe calculator şi a deschiderii mai mari pentru tehnologie.

Accesul supravegheat al copiilor la internet, folosirea inteligentă a acestei resurse şi însuşirea unor reguli elementare de comportament în mediul online sunt aspecte extrem de importante în procesul de educare a copiilor, întrucât tehnologia face totul extrem de accesibil. Folosirea excesivă a acestor dispozitive de la vârste fragede poate avea consecinţe negative asupra dezvoltării fizice şi emoţionale a copilului şi îl poate expune unor riscuri nedorite.

Cum informaţiile despre copii sunt distribuite pe reţele de socializare fără ca accessul la ele să fie restricţionat, orice utilizator poate să le acceseze. Platformele de socializare oferă utilizatorilor posibilitatea de a regla gradul de intimitate a informaţiilor publicate, pentru a fi accesibile doar unui grup restrâns, precum prieteni apropiaţi sau membri ai familiei.

Copiii care au profile personale publice sunt expuşi răufăcătorilor şi pot fi contactaţi direct – fie pentru a fi hărţuiţi sau pentru a fi infectaţi cu diverse ameninţări informatice. Tocmai de aceea, reţelele de socializare încurajează utlizatorii să aibă o vârstă minimă (cel puţin 14 ani) înainte de a avea astfel de conturi.

„Tehnologia ajută copiii să dobândească anumite competenţe încă de la vârste fragede şi are un rol extrem de util în educarea şi dezvoltarea lor intelectuală. Cu toate acestea, părinţii trebuie să găsească un echilibru între timpul petrecut pe telefon sau calculator şi cel dedicat altor activităţi şi, mai mult, să se asigure că aceştia nu sunt lăsaţi complet nesupravegheaţi în orele pe care şi le petrec conectaţi la tehnologie”, spune Bogdan Botezatu, specialist în ameninţări cibernetice la Bitdefender.

Datele Bitdefender arată că unul din trei vizitatori ai siteurilor cu conţinut pornografic este minor, iar studii recente ale organizaţiei Salvaţi Copiii confirmă că unul din doi copii a fost hărţuit în mediul online în ultimul an.

Iată câteva recomandări ale specialiştilor în securitate cibernetică de la Bitdefender:

  • Nu folosiţi telefonul sau calculatorul ca mijloc de a ţine copilul ocupat şi a câştiga timp liber pentru alte activităţi. În lipsa unei supravegheri atente, copilul poate petrece ore în şir în mediul virtual.
  • Amplasaţi calculatorul familiei într-un loc de unde să aveţi vizibilitate asupra monitorului.
  • Asiguraţi că toţi prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunoaşte direct.
  • Stabiliţi reguli pentru utilizarea calculatorului şi vorbiţi deschis cu copiii despre temerile dvs. şi despre felul în care orice exces poate deveni nociv.
  • Învăţaţi copiii să nu răspundă la mesaje spam sau la mesaje cu conţinut agresiv sau obscen.
  • Sfătuiţi copiii să fie atenţi când instalează aplicaţii pe telefon. Unele pot conţine ameninţări informatice care trimit mesaje la numere cu suprataxă şi încarcă substanţial factura.
  • Folosiţi o soluţie de securitate pe toate dispozitivele şi ţineţi cont şi de funcţionalităţile pentru protecţia copiilor când cumpăraţi astfel de produse. De exemplu, produsele Bitdefender includ un modul de Asistenţă Parentală, care blochează conţinutul neadecvat, restricţionează navigarea, aplicaţia Facebook, jocurile online şi toate celelalte activităţi ce se pot desfăşura pe internet între anumite ore şi notifică părintele atunci când copilul încearcă să nu îi respecte regulile. De asemenea, funcţia monitorizează zonele restricţionate şi informează atunci când copilul accesează o zonă pe care nu ar trebui să o acceseze cu ajutorul unei aplicaţii Android. Modulul Bitdefender le permite, de asemenea, să primească rapoarte detaliate referitoare la comentarii, postări, fotografii şi principalele interese ale copiilor.