Google a lansat a nouă versiune a tastaturii Gboard pentru dispozitivele cu iOS, printre noutăţi numărându-se suportul pentru limba română.

Gboard, tastatura dezvoltată de Google atât pentru Android, cât şi pentru iOS, primeşte un update important pentru platforma rivalului Apple. Versiunile de iPhone şi iPad au învăţat limbi noi, dar şi funcţii noi.

Pentru prima oară, versiunea de iOS oferă suport pentru limba română, putând corecta automat şi sugera corecturi pentru textele scrise în limba română. Adăugarea limbii române poate fi realizată folosind opţiunea Add Language din meniul Languages.

Limba română a fost disponibilă din momentul lansării aplicaţiei pe Android, dar  fost portată pe iOS abia acum. Alături de limba română, actualizarea actuală mai include alte 14 limbi noi, printre care croată, cehă şi poloneză.

Din păcate, din cauza limitărilor din iOS, funcţionarea acestei facilităţi nu este la fel de fluentă precum în cazul tastaturii implicite a sistemului de operare. Pentru recunoaşterea cuvintelor rostite, se închide aplicaţia activă, se deschide Gboard, se face recunoaşterea cuvintelor şi se revine la aplicaţia iniţială. Este un mod de funcţionare ce duce la pierderea câtorva secunde de fiecare dată când se apelează la această opţiune.

Interesant, dar oarecum justificat, este faptul că scrierea după dictare este disponibilă pe iOS înainte ca această fie lansată pe Android. Atenţia pe care Google o acordă aplicaţiilor sale de iOS a crescut vizibil pe parcursul ultimului an.

În cazul aplicaţiei Gboard, prioritatea acordată de Google are de-a face cu faptul că această tastatură permite căutarea rapidă pe internet folosind motorul propriu. Practic, este o poartă de intrare în ecosistemul celor de la Apple pentru Google ca motor de căutare. Iar Google nu-şi poate permite, încă, să ignore utilizatorii de iOS.

Printre îmbunătăţirile secundare pe care noua versiune a tastaturii Google pentru iOS le oferă se numără noi emoji-uri şi acces rapid la doodle-uri - animaţiile folosite de Google în cadrul motorului său de căutare pentru diverse aniversări sau evenimente importante, precum descoperirea celor 7 exoplanete anunţată de NASA miercuri seara.