Compania Yahoo Inc a creat în secret, în anul 2015, un program informatic care permite verificarea în emailurile clienţilor a unor informaţii specifice, la solicitarea serviciilor de spionaj americane, afirmă surse citate de site-ul agenţiei Reuters.

Compania s-a conformat astfel unei directive clasificate a Administraţiei SUA, scanând sute de milioane de conturi Yahoo mail la solicitarea Agenţiei pentru Siguranţa Naţională (NSA) şi a Biroului Federal pentru Investigaţii (FBI), afirmă doi foşti angajaţi şi o a treia sursă care cunoaşte situaţia.

Conform unor analişti, acesta este primul caz în care se află ca o companie online americană acceptă solicitarea unei agenţii de informaţii de a verifica toate mesajele primite în inboxurile emalurilor.

Nu este clar ce informaţii au solicitat agenţiile de spionaj, ori dacă au cerut Yahoo să verifice doar anumite cuvinte-cheie ori tipuri de ataşamente.

Agenţia Reuters nu a putut stabili dacă Yahoo a oferit serviciilor de informaţii datele pe care a reuşit să le obţină după activarea filtrelor de verificare.

Conform surselor citate, decizia directorului executiv Yahoo, Marissa Mayer, de a se conforma directivei a generat plecarea unor membri ai Consiliului de administraţie, inclusiv a directorului pentru Securitatea informaţională, Alex Stamos, ce a demisionat în iunie 2015. În prezent, Stamos deţine postul similar la compania Facebook Inc.

"Yahoo este o companie ce respectă legile şi se conformează reglementărilor din Statele Unite", se arată într-un comunicat oficial care nu oferă alte detalii.

În septembrie, compania americană a dezvăluit că hackeri angajaţi probabil de state au sustras, în urma unor atacuri cibernetice lansate în anul 2014, datele a cel puţin 500 de milioane de utilizatori de conturi online Yahoo. Compania cu sediul Sunnyvale, California, are aproximativ un miliard de utilizatori în întreaga lume, potrivit Wall Street Journal.

AGERPRES