Facebook a cheltuit în decurs de trei ani 12,5 milioane de dolari pentru asigurarea securităţii lui Mark Zuckerberg, din care 4,26 de milioane de dolari în 2015, acestea fiind cele mai ridicate costuri de acest tip raportate de companiile membre ale indicelui Standard & Poor’s 500, relatează Bloomberg.

Banii au fost cheltuiţi ”din cauza riscurilor de securitate legate de poziţia lui Zuckerberg de fondator, preşedinte şi director general al companiei”, se arată în documentele depuse de Facebook la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC).

Este pentru prima oară când Facebook a declarat aceste costuri şi a făcut-o la solicitarea SEC.

Zuckerberg este al optulea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 47 de miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor.

Facebook a cheltuit pentru securitatea lui Zuckerberg 5,6 milioane de dolari în 2014 şi 2,65 milioane de dolari în 2013.

Anul trecut, Oracle a cheltuit 1,53 de milioane de dolari pentru protejarea preşedintelui executiv Larry Ellison, iar Amazon.com 1,6 milioane de dolari pentru asigurarea securităţii directorului general Jeff Bezos.

Grupul Berkshire Hathaway a plătit anul trecut 370.244 de dolari pentru securitatea personală şi a locuinţei miliardarului Warren Buffett, în timp ce Apple a cheltuit numai 209.151 de dolari pentru protejarea lui Tim Cook.

Facebook a publicat datele în această săptămână, după ce SEC a întrebat de ce banii pentru asigurarea securităţii lui Zuckerberg nu au fost declaraţi ca beneficii impozabile.

Compania a argumentat că ”riscurile de securitate, legate de afaceri, scutesc aceste costuri de la raportare”.

După discuţiile cu reprezentanţii SEC, compania a renunţat la acest punct de vedere.

Purtătorul de cuvânt al Facebook a refuzat să comenteze.

Board-urile companiilor cu operaţiuni globale cer deseori directorilor generali să se deplaseze cu avioane şi maşini puse la dispoziţie de acestea, chiar şi în cazul călătoriilor personale.

Peste jumătate din companiile membre ale indicelui S&P 100 au avut astfel de politici anul trecut.

Facebook îi asigură lui Zuckerberg un sistem de securitate pentru locuinţă şi gărzi care îi protejează şi o altă locuinţă din San Francisco.

 Echipa de securitate este coordonată de un fost agent al Secret Service, care l-a protejat pe preşedintele Barack Obama.

”Securitatea ar trebui să fie prima şi cea mai importantă grijă a consiliilor de administraţie, mai ales în cazul companiilor construite în jurul unor figuri centrale. Ca acţionar, vrei să ştii că directorul general este protejat”, a arătat Peter Martin, director general al firmei de consultanţă în domeniul securităţii Afimac Global.

Asigurarea pazei nu este ieftină. Un serviciu permanent necesită patru agenţi de securitate, ale căror salarii anuale pot depăşi 80.000 de dolari fiecare, a spus directorul general al firmei Insite Security din New York, Christopher Falkenberg.

Un director general al unei firme de securitate poate câştiga circa 200.000 de dolari pe an.

Atacurile teroriste din două capitale europene şi atacul din San Bernardino, California, au determinat unele consilii de administraţie să reanalizeze securitatea.

Riscurile pentru directorul mai puţin cunoscut al unei companii este scăzut, dar situaţia se poate schimba rapid pentru o persoană publică, a explicat Falkenberg.