Doug Engelbart, inventatorul unuia dintre cele mai utilizate gadgeturi ale momentului, mouse-ul, a murit la vârsta de 88 de ani.

Vizionarul suferea de insuficienţă renală acută şi a decedat în locuinţa sa din Califonia. El suferea, de asemenea, şi de maladia Alzheimer, potrivia uneia dintre fiicele ale, Diana Engelbart Mangan.

Engelbart s-a născut în Portland, Oregon, pe 30 ianuarie 1925, într-o familie cu descendenţe germane, suedeze şi norvegiene. Tatăl său a fost electronist, mama sa era casnică, iar Doug şi-a făcut studiile în inginerie electrică la Universitatea de Stat din Oregon. A activat în Marina SUA, ca tehnician radar, timp de doi ani, fiind detaşat în Filipine.

Încă din anii 1950 - 1960, Engelbart îşi imagina ziua în care computerele vor ajuta oamenii să îşi facă cunoscute ideile şi să rezolve problemele în metode neînchipuite până atunci. Speranţa lui stătea în calculatoare care să poată fi folosite intuitiv, într-o manieră uşoară pentru utilizatori. Una dintre cele mai mari invenţii ale lui Engelbart a fost mouse-ul, pe care l-a dezvoltat în anii '60 şi l-a înregistrat oficial în 1970. La început, mouse-ul era format dintr-o carcasă de lemn care acoperea două rotiţe din metal.

Ideea operării unui computer cu un element aflat în exteriorul său a fost un pas uriaş, gândit de Engelbart. Mouse-ul a fost pus comercializat pentru prima dată de-abia în 1984, odată cu lansarea revoluţionarului MacIntosh de la Apple.