A început curăţenia printre site-urile de pariuri! Autorităţile au restricţionat accesul la 48 de site-uri care nu aveau licenţă şi care nu au mai plătit taxe către stat. Cei care vor să-şi continue afacerea au termen până pe 10 septembrie să depună actele pentru a intra în legalitate. Şi jucătorii care pariază pe site-uri fără licenţă riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

„Accesul dumneavoastră către acest site a fost restricţionat de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc”. Acesta este mesajul care i-a întâmpinat zilele acestea pe zeci de mii de români care au vrut sa-şi joace banii pe site-urile nelicenţiate.

48 dintre acestea au fost puse pe o listă neagră. Sunt site-uri de jocuri de noroc cu licenţe de funcţionare în locuri exotice, precum Panama, Curacao, Antigua, Costa Rica, Canada şi Anjouan, dar nu şi în România.

Am încercat ca prin acest număr de site-uri pe care le-am identificat, site-uri mai mici şi mai îndepărtate, să dăm un semnal în piaţă. Pe această listă nu se regăsesc cei mai mari operatori de jocuri de noroc online”, a spus Odeta Cristinela Nestor, preşedintele Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc.

Cine vrea sa intre în legalitate mai are timp pâna pe 10 septembrie să-şi depună dosarul pentru licenţă. Pentru asta, însă, trebuie să plătească 20% din profitul pe care l-a realizat din decembrie 2010 până în prezent, plus retroactiv taxa anuală de licenţiere de aproape 100.000 de euro. După această dată, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc va restricţiona accesul la site-uri, dar şi la conturile pe care românii le au pe toate site-urile de jocuri de noroc fără licenţă.

„Şi-au deschis în jur de 460 de mii de oameni cont pe online, din care aproximativ 180 de mii joacă frecvent, frecvent adică de peste două ori pe săptămână. Sunt jucători profesionişti care trăiesc doar din asta pe partea de poker unde poţi să ai un venit lunar constant. Aceştia joacă sume de ordinul sutelor de euro şi sunt cei de pe partea de pariuri, unde sumele sunt mai mici, de ordinul a câtorva sute de lei pe lună”, a precizat Sorin Constantinescu.

Cum în acest moment doar trei site-uri de jocuri funcţionează legal, toţi cei care îşi lasă banii la poker online sau pariază pe alte site-uri riscă o amendă între 5.000 şi 10.000 de lei, dar şi să piardă câştigul, atrag atenţia autorităţile.

Mai mult, oficialii spun că nu pot interveni dacă operatorul dispare cu banii sau refuză să plătească.