YouTube, site-ul de partajare de fişiere video deţinut de Google, se va dezvolta în zona realităţii virtuale, prin intermediul clipurilor video 3D şi prin oferirea sprijinului pentru încărcarea şi vizionarea videoclipurilor la 360 de grade.

"Realitatea virtuală vine pe YouTube cu clipuri video 3D, la 360 de grade. Mai multe detalii, în curând!", au anunţat recent reprezentanţii YouTube.

Anunţul a fost făcut săptămâna trecută, la o zi după lansarea primei reclame online care poate fi vizionată la 360 de grade şi care promovează marca de bere Bud Light, potrivit cbc.ca.

În prezent, Google oferă indicaţii pe site-ul propriu privind încărcarea şi vizionarea videoclipurilor la 360 de grade, prin intermediul browser-ului Chrome pentru desktop. Totodată, cei interesaţi pot să vizioneze videoclipuri la 360 de grade în aplicaţiile YouTube pentru Android şi pentru iOS. Videoclipuri la 360 de grade pot fi vizionate şi cu un kit Cardboard şi aplicaţia YouTube pentru Android.

"Am văzut cum artişti celebri, precum Avicii şi Bjork, au făcut descoperiri remarcabile în privinţa clipurilor video 3D, însă vrem să vă ajutăm pe toţi să depăşiţi această nouă frontieră", a declarat CEO-ul YouTube, Susan Wojcicki.

Nu a fost făcută publică data de la care YouTube va lansa acest serviciu de suport pentru utilizatorii platformei care doresc să vizioneze videoclipuri prin intermediul realităţii virtuale.

Este de aşteptat, însă, ca, în curând, utilizatorii YouTube să poată viziona astfel de videoclipuri folosindu-şi propriul telefon sau Google Cardboard.

Pentru vizionarea acestor tipuri de clipuri, utilizatorii pot folosi mouse-ul (trăgându-l în direcţia dorită) sau pot mişca smartphone-ul de pe care vizionaează videoclipul, pentru a schimba perspectiva.

Platforma online YouTube are în prezent peste un miliard de utilizatori unici. Totodată, în fiecare zi sunt vizionate sute de milioane de ore pe YouTube şi sunt generate miliarde de vizionări, iar numărul de ore urmărite lunar pe YouTube creşte cu 50% în fiecare an, conform statisticilor prezentate pe youtube.com.

YouTube are peste 7 milioane de utilizatori unici lunar, în România, iar pe această platformă sunt înregistrate în prezent peste un milion de canale româneşti.