Acceleratorul Large Hadron Collider (LHC) de lângă Geneva a fost repornit. Marţi au fost efectuate coliziunile de protoni, noua etapă de repornire progresivă după o oprire de doi ani, a anunţat Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), informează AFP.
Coliziuni cu consum redus de energie au fost efectuate marţi dimineaţa, a indicat CERN într-o declaraţie, aceasta fiind o etapă de tranziţie spre coliziunile de 13 TeV (tera-electroni-volţi) care constituie obiectivul acestei a doua etape operaţionale.

Energia coliziunilor dintre protoni va atinge maximum 13 TeV, o putere niciodată atinsă până acum în instalaţii create de oamenii de ştiinţă, va fi aproape dublă faţă de energia produsă în prima faza de operare.

Complexul LHC include un tunel sub forma de inel în lungime de 27 de kilometri în care miliarde de protoni se ciocnesc cu o o viteză apropiată de viteza luminii. Imediat după ciocnire, particulele se rup în elemente constituente mai mici. Una dintre particulele care pot fi generate la aceste energii înalte este bosonul Higgs, o particulă fundamentală care a fost prezisă teoretic încă din anul 1964, însă existenţa sa a fost dovedită ştiinţific abia în urmă cu trei ani.

Bosonul Higgs este considerat de fizicieni drept cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, particula elementară care conferă masă celorlalte particule elementare, conform teoriei Modelului Standard. Bosonul Higgs poate rezulta din coliziunea a doi protoni de înaltă energie, însă are o viaţă foarte scurtă, după care se dezintegrează în alte particule, ceea ce face dificilă dovedirea existenţei sale.

Cercetătorii speră dezlegarea unor mistere ale universului în a doua fază operaţională a acestei instalaţii unice. În cadrul proiectului, fizicienii ar putea identifica în viitor materia întunecată care constituie cea mai mare parte din masa Universului.

AGERPRES