Agenţia de cercetare şi dezvoltare a Pentagonului, DARPA, a anunţat „Exacto”, un glonţ inteligent care, după ce este tras, îşi poate schimba direcţia în funcţie de mişcările pe care le-ar putea face ţinta şi nu o ratează.

Potrivit Agerpres.ro, cu un astfel de glonţ şi un soldat debutant ar putea ţinti ca un adevărat puşcaş marin. Însă, potrivit cercetătorilor, tehnologia va fi folosită doar de trăgătorii de elită. Glonţul Exacto are un calibru de 12,7 mm şi are nişte senzori optici care analizează toate mişcările pe care le face ţinta.

În cazul în care e nevoie să-şi schimbe direcţia, în funcţie de ţintă, glonţul are nişte mici aripioare care controlează traiectoria chiar şi pe vreme extremă, pe ploaie sau vânt puternic.

„Demonstraţia de tir cu o puşcă standard a arătat că Exacto este capabil să atingă ţine în mişcare cu o precizie extremă, ceea ce era irealizabil cu muniţiile tradiţionale. Este o invenţie importantă care deschide calea spre ceea ce ar putea fi posibil în viitor pentru proiectile de toate calibrele”, a declarat conducătorul programului DARPA, Jerome Dunn.