A doua parte a retrospectivei sezonului trecut al echipei Petrolul Ploieşti este dedicată astăzi compatimentului median. Fără niciun dubiu, acesta a fost punctul forte al Petrolului, mai ales că sistemul de joc folosit atât de Contra, cât şi de Răzvan Lucescu a fost unul în care mijlocaşii, fie ei ofensivi, defensivi sau de bandă, au avut rolul esenţial nu doar la construcţie, ci şi la finalizare. Dovadă în acest sens este faptul că 29 dintre cele 53 de goluri marcate de Petrolul în trecuta ediţie de campionat au fost reuşite de mijlocaşi. Albin a luat caimacul, cu 10 goluri, în condiţiile în care a venit abia în etapa a opta în haita lupilor şi a evoluat doar în 23 de partide. Mai mult, uruguayanul a dat şi cinci pase de gol colegilor lui, fiind greu de imaginat jocul Petrolului fără aportul lui. L-a urmat în top Teixeira, un exemplu de profesionism. Filipe a dat 7 goluri, dar şi 6 pase de gol pentru coechipieri, tot atâtea câte a reuşit şi Walter Fernandez, cu menţiunea că spaniolul nu a reuşit să marcheze.

Interesantă a fost  şi evoluţia lui Priso, care a fost, însă, inconstantă, în ciuda celor patru goluri reuşite în acest sezon.

Boudjemaa, cu două goluri şi două trei pase decisive, dar şi Romario şi De Lucas, singurii care au marcat pentru Petrolul din afara careului, au contribuit şi ei la zestrea de goluri a Petrolului.

Ovidiu Hoban a avut un statut aparte, el fiind folosit, de multe ori, ca fundaş central, plimbarea aceasta pe posturi afectându-i randamentul. Are marele merit de a fi marcat în meciul cu Astra, reuşind, graţie acelui gol, să menţină recordul de invincibilitate pe Ilie Oană.

În compartimentul median l-am integrat şi pe Mutu, chiar dacă el a fost folosit vârf împins în unele meciuri. El a marcat de două ori, dar, per ansamblu, a fost departe de ceea ce se aştepta lumea de la el. Asta ca să nu mai amintim de Zicu, imensa dezamăgire, mijlocaşul nereuşind să marcheze nici din penalty. Dar nu asta a fost cea mai mare problemă a lui, ci atitudinea apatică pe care a etalat-o de fiecare dată cînd a fost folosit. Din acest punct de vedere, Zicu are de plătit multe datorii în sezonul viitor şi sunt unii care mai cred, încă, în faptul că el poate să revină.

Aşa cum a făcut-o Marinescu, singurul ploieştean din lotul Petrolului.

În afara reuşitelor pe faza ofensivă, Romario, De Lucas, Mustivar şi Hoban au asigurat o translaţie bună, chiar foarte bună la un moment dat, între faza defensivă şi cea ofensivă şi au jucat un rol esenţial pe momentele de recuperare.

Fluiditatea jocului petrolist, lăudat de multe ori pe parcursul sezonului trecut, a fost generată de forţa compartimentului median. Vestea bună este aceea că, în afara lui Fernandez, ceilalţi mijlocaşi au rămas la Petrolul şi pentru sezonul viitor. Şi acest compartiment va fi completat şi cu Gevaro Nepomuceno, de la Sittard.

Una peste alta, mândria Petrolului în campionatul trecut, în special în construcţia jocului, dar şi la finalizare, a fost compartimentul mijlocaşilor.