Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal au definitivat protocolul pentru desfăşurarea meciurilor de fotbal care se vor juca cu porţile închise. Documentele vor fi analizate astăzi în şedinţa Comitetului Executiv, dar Gazetă vă prezintă cele mai importante restricţii, dar şi bizareriile gândite de şefii fotbalului. 

Fotbalul românesc urmează a se relua pe 13 iunie. FRF şi LPF au realizat două protocoale pentru a reglementa organizarea şi disputarea partidelor în plină pandemie de coronavirus, iar aceste protocoale vor fi analizate şi supuse votului în şedinţa de astăzi a Comitetului Executiv al FRF. 

 

Conform protocoalelor, stadioanele vor fi împărţite în trei zone, numite „incinta stadionului” (Zona 1), „tribuna stadionului” (Zona 2) şi „vecinătatea stadionului”. În imaginea de mai jos sunt menţionate persoanele care au acces în cele trei zone. Surprinde numărul mare de oameni de marketing, cinci, în condiţiile în care partidele se dispută cu porţile închise, iar multe cluburi din România nici nu au cinci angajaţi în departamentele lor de marketing, dacă acestea există. 

Ordinea sosirii la stadion

Conform protocolului FRF, primii care vor ajunge la stadion sunt arbitrii. Ei trebuie să sosească la arenă cu 100 de minute înainte de startul jocului.

 

Autocarele echipelor sunt programate să vină la ore diferite pentru a evita o eventuală aglomerare pe holurile de acces. Oaspeţii vin cu 90 de minute înainte de ora de start, gazdele vin cu 75 de minute. Aici apare o regulă de neînţeles: şoferii - acele personaje importante din viaţa unei echipe, după cum o arată o reclamă populară a unei case de pariuri - nu au voie să coboare din autocar. Cu o singură excepţie: să ajute la descărcarea bagajelor.

 

În protocolul său, LPF propune ca jucătorii echipei gazdă să nu mai folosească autocarul pentru sosirea la stadion, ci să vină direct cu maşinile personale. După sosire, arbitrilor li se va lua temperatura, în timp ce jucătorii sunt deja testaţi în cantonamente. Arbitrii şi jucătorii trebuie, însă, să-şi dezinfecteze mâinile la intrarea în corpul de clădire unde sunt vestiarele.

 

De asemenea, în uma lor, dar fără a intra în contact cu arbitrii sau jucătorii, va veni o persoană special desemnată care va curăţa cu dezinfectant „spaţiile comune atinse cu mâinile”. Acea persoană trebuie să poarte mască. 

 

Fără tricouri aranjate ca la Champions League

Odată intraţi în vestiar, jucătorii vor avea o surpriză. Nu-şi vor mai găsi tricourile şi echipamentul aşezate special de magaziner pe fiecare scaun, aşa cum putem vedea în imaginile de pe transmisiunile din Champions League. Jucătorii îşi vor aduce singuri echipamentul şi îl vor îmbrăca direct din geantă.

 

O altă bizarerie din protocol este evitarea contactului dintre titulari şi rezerve, în vestiar. La sosirea la stadion, titularii intră direct la vestiare, în timp ce rezervele aşteaptă pe gazon. După ce titularii se echipează, rezervele intră şi el să se echipeze. 

 

Ieşirea echipelor la încălzire se va face pe rând, mingile vor fi dezinfectate, iar jucătorii vor sta pe teren în timpul încălzirii la minimum doi metri distanţă unul de altul. 

 

FRF recomandă: fără şedinţă tactică!

Înainte de startul meciului, antrenorii ar putea avea dificultăţi din cauza unui alt punct din protocolul FRF. Atenţie! 

 

“Nu sunt recomandate şedinţele tehnico-tactice în vestiar decât dacă acestea sunt strict necesare. De preferat ca şedinţele tehnico-tactice să se desfaşoare înaintea sosirii la stadion, în spaţii deschise (aer liber) sau în săli/incinte unde se poate păstra distanţa de 2 metri intre participanţi”

 

 Cine decide dacă o şedinţă tehnică-tactică e necesară? FRF nu face această precizare.

 

Protocolul FRF interzice clar ca jucătorii să-şi dea mâinile înainte de meci, dar impune şi o altă restricţie: jucătorii celor două echipe nu se vor mai afla în acelaşi timp în faţa tribunei oficiale pentru salutul tribunelor în care se află doar reprezentanţii celor două cluburi, cei ai media, ai Ligii şi ai federaţiei.

 

Liga se gândeşte chiar să interzisă şi poza de grup, tradiţionala fotografie care peste ani poate aduce aminte de o generaţie celebră. 

 

Arbitrii vor ieşi pe gazon cu 10 minute înainte de start, gazdele cu 8 minute, iar oaspeţii cu 6 minute.  În timp ce fotbaliştii se pregătesc de joc, pe banca de rezerve e luată o altă măsură de prevenţie.

 

Conform FRF, cei desemnaţi să stea pe bancă, staff şi rezerve, trebuie să păstreze un loc liber între ei. Toţi trebuie să poarte măşti, dar există şi o excepţie oferită antrenorului pentru a putea striga indicaţii tactice fără a fi împiedicat de mască. Dacă nu sunt locuri suficiente pe bancă, FRF propune aducerea a opt scaune suplimentare. 

 

Liga are o altă propunere în protocolul său: pe bancă stă doar stafful, jucătorii de rezerve stau în tribună, deasupra băncilor.

 

 Acum vine o altă prevedere notabilă, apărută în protocolul echipei lui Burleanu.

 

 Scuipatul sau suflatul nasului, pedepsit exemplar

„Pe întreaga durată a jocului este interzis jucătorilor, staffului tehnic şi oficialilor cluburilor eliminarea secreţiilor nazale şi/sau a salivei pe suprafaţa de joc sau în zona vestiarelor, a tunelului de access şi a băncii tehnice”. 

 

FRF nu-i include aici pe arbitri pentru că sancţiunea menţionată în protocol nu i-ar putea atinge. Iar sancţiunea e extrem de severă. Toţi cei care scuipă sau îşi suflă nasul, “vor fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2.3 din Regulamentul Disciplinar la care se va adăuga o penalitate sportivă”.

 

Acel articol prevede „suspendare de la 6 la 12 jocuri!”. 

 

La finalul partidei, jucătorii vor reveni la vestiare, iar LPF are o propunere de igienă care poate suna neigienic: „Se recomandă duşurile individuale (pentru a evita ca aburii de apă să acţioneze ca şi conductori pentru viruşi către alte persoane) sau se va lua în considerare opţiunea spălatului acasă sau la hotel”. 

 

Conform protocolul FRF, după ieşirea jucătorilor, magazinerul va coborî din tribună şi va intra în vestiar, cu mască de protecţie, pentru a aduna echipamentul murdar.

 

Antrenorii nu vor mai fi prezenţi la conferinţele de presă. Ei vor vorbi doar pentru reprezentanţii televiziunilor deţinătoare de drepturi.

 

În final, o prevedere amuzantă e conţinută de protocolul Ligii: trebuie să se evite „discuţiile private (n.r. - a se citi bârfa), deoarece acestea determină reducerea cerinţelor de distanţare".

 

Dar această prevedere este integrată la capitolul dedicat televiziunilor care asigură producaţia de meci, nu pare a se aplica jucătorilor sau celor din stafful tehnic.

 

„Aici e vorba de educaţie. Eu nu am scuipat niciodată. Nu cred că e imposibil să nu scuipi, chiar dacă unii spun că este un gest făcut din cauza efortului. E normal să nu faci asta când trăim aceste momente. E dizgraţios şi ţine de educaţie! Nu cred că era nevoie să fie băgat în protocol. Sunt de acord cu această măsură. E vorba de un exemplu pentru toată lumea”

Narcis Răducan la Pro X.

 

 

 

Sursa: www.gsp.ro