Ansu Fati a scris istorie pentru Barcelona în timpul victoriei lor cu 5-2 în faţa Realului Betis, devenind cel de-al doilea tânăr jucător care a reprezentat clubul Catalan în La Liga la vârsta de 16 ani şi 298 de zile.

Ansu, pe numele lui complet Anssumane Fati, s-a născut în micuţa ţară din Africa de Vest a Guineei-Bissau în octombrie 2002 şi s-a mutat în Spania, unde locuia tatăl său Bori. “A venit aici la vârsta de şase sau şapte ani, nu îl mai văzusem şi nu ştiam că a jucat fotbal”, a spus Bori pentru postul de radio spaniol COPE. „Toată lumea mi-a spus că nu am habar cât de bun este fiul meu, i-a alergat şi driblat pe toţi.”

În ciuda faptului că este cea mai recentă bijuterie care a ieşit din academia Barcei, atacantul a crescut în micul oraş Herrera, la 120 de kilometri distanţă de Sevilla şi şi-a început cariera la Sevilla.

Nu a durat mult ca marile cluburi din Spania să înceapă să îl caute, Real Madrid şi Barca fiind interesate de tânărul de nouă ani.

“Real Madrid a oferit bani mai mulţi decât Barca”, a spus tatăl său. „Dar ei au fost cei care au venit la mine cu contractul şi m-au convins. Când cei de la Sevilla au aflat s-au supărat şi nu l-au mai băgat un an. ”

Fati s-a alăturat Barcei la vârstă de 10 ani în 2012.

La vârsta de 13 ani a suferit o accidentare îngrozitoare. A avut o dublă factură de tibie şi peroneu şi a trebuit să stea departe de fotbal un an. Cu toate acestea, atacantul a trecut peste şi a continuat să lupte pentru visul său.

Nu este doar Ansu care este un fotbalist talentat, ci şi ambii săi fraţi sunt în angrenajul Barcei. Brahima, 21 de ani, este împrumutat la Calahorra de pe Camp Nou, în timp ce fratele său mai mic joacă în aceeaşi echipă de tineret din La Masia ca Thiago Messi, fiul lui Lionel.

Clubul crede în el, iar atacantul a semnat recent un acord care îl va ţine acolo până în 2022, cu o clauză de reziliere de 100 de milioane de euro. El a fost chemat de antrenorul Ernesto Valverde în urma accidentărilor lui Messi, Luis Suarez şi Ousmane Dembele, după ce a impresionat la echipa sub 19 ani în pre-sezon, în ciuda faptului că era cu trei ani mai tânăr decât majoritatea coechipierilor săi.

Iar aşteptările nu le-au fost trădate. Ansu este cel mai tânăr jucător din istoria La Liga care marchează şi pasează decisiv în aceeasi partidă.

Fati a ratat să devină cel mai tânăr jucător al clubului într-un meci de campionat pentru doar 20 de zile. Vicente Martinez a jucat la de 16 ani şi 278 de zile în anii ’40.

Este deja cotat de transfermarkt.de la 25 de milioane de euro.

Potrivit clubului, cel mai tânăr debutant al echipei Barca a fost Albert Almasque, care a jucat pentru prima echipă în Cupa Macaya din 1902, la vârstă de 13 ani, 11 luni şi şase zile.