CFR Cluj şi-a aflat adversara din primul tur preliminar al Ligii Campionilor, FC Astana. Miercuri va avea loc tragerea la sorţi pentru turul doi.

Primul meci se va juca la Astana, în Kazahstan, pe 9-10 iulie. Returul are loc la Cluj, pe 16-17 iulie. În timp ce turul doi al UEFA Champions League va avea loc pe 23/24 şi 30/31 iulie.

La FC Astana joacă Dorin Rotariu, mijlocaşul de 23 de ani fiind împrumutat de la Club Brugge. Astana este campioana din ultimii 5 ani din Kazahstan, iar de 4 ani participă mereu în grupele cupelor europene. Lotul echipei valorează 23,73 de milioane de euro. În acest moment, echipa antrenată de ucraineanul Roman Grygorchuk este pe locul 1 în clasament, cu 35 de puncte în 16 meciuri.

Echipa tip: Eric - Rukavina, Postnikov, Ancic, Shomko - Maevsky - Tomasov, Rotariu, Pertsukh, Murtazayev - Kabanaga

Stadion: Astana Arena, 30.000 de locuri

În ultimii 4 ani, Astana a jucat 26 de meciuri acasă în cupele europene, bifând 14 victorii, 8 egaluri şi 4 înfrângeri. În 2015, în Champions League, nu a pierdut pe teren propriu cu Galatasaray, Atletico Madrid şi Benfica. În sezonul trecut, kazahii au jucat în primăvara Europa League.

Cel mai valoros jucător din lot este mijlocaşul croat Marin Tomasov, 31 de ani, care valorează 3,5 milioane de euro. În lotul echipei se mai află şi Antonio Rukavina, fundaş dreapta sârb, trecut pe la Villarreal.

Astana joacă în provincia Nur-Sultan, pe un stadion de 30.000 de locuri, cu gazon artificial.

Antrenor specialist în surprize

Formaţia din Kazahstan este antrenată de ucraineanul Roman Hryhorchuk, 54 de ani, venit în vara lui 2018 pe banca echipei. A câştigat Supercupa, a calificat echipa în grupele Europa League sezonul trecut şi a fost la un punct de primăvara europeană.

Hryhorchuk nu este însă la prima echipă din Est la care impresionează în Europa. Între 2014 şi 2018 a antrenat-o pe Gabala (Azerbaidjan), pe care a preluat-o de la Dorinel Munteanu. N-a reuşit să câştige titlul, însă s-a clasat mereu pe podium şi a dus-o pe Gabala de două ori în grupele EL.

De fiecare dată a trecut de patru tururi preliminare, eliminând echipa în faţa cărora Gabala părea victimă sigură ca Dinamo Tbilisi, Apollon Limassol, Panathinaikos, Maribor sau Lille.