Alireza Beiranvand, portarul Iranului, are de departe una dintre cele mai impresionante povesti de viata si in mod sigur povestea acestei editii a Cupei Mondiale.

 

Goalkeeper-ul iranian a fost nevoit sa treaca prin multe momente dificile pentru a-si urma visul. In cele din urma, Beiranvand a reusit: a devenit titularul postului in echipa sa nationala, iar aseara a devenit eroul Iranului dupa ce a reusit sa apere un penalty in fata lui Cristiano Ronaldo.

 

Beiranvand s-a nascut in Sarabias, regiunea Lorestan, intr-o familie de pastori nomazi. Fiind cel mai mare fiu, tatal sau l-a invatat de mic cu greul, iar primul sau "job" a fost acela de cioban. In timpul liber, pustiul Alireza juca fotbal si un joc traditional iranian numit Dal Paran ce consta in aruncarea pietrelor pe o distanta cat mai mare. La varsta de 12 ani, Alireza s-a antrenat cu echipa de amatori din Sarabias si a inceput ca atacant. Dar pentru ca portarul s-a accidentat, Beiranvand a intrat in poarta si asa a inceput drumul sau spre Cupa Mondiala din 2018.

 

Tatal lui Beiranvand nu a crezut in visul fiului sau. Voia ca acesta sa aiba o slujba normala din care sa-si poata intretina ulterior familia. Fotbalul nu era vazut de batranul Beiranvand drept o cariera de urmat. Astfel, Alireza a plecat de acasa pentru a-si urma visul din copilarie. "Tatalui meu nu-i placea fotbalul. Mi-a zis sa ma apuc de munca, sa gasesc o slujba adevarata. Chiar mi-a taiat hainele si manusile de cateva ori asa ca am fost nevoit sa apar cu mainile goale", a declarat Beiranvand pentru The Guardian.

 

Alireza a plecat de acasa si a urmat o perioada tumultoasa pentru el. A imprumutat bani de la o ruda pentru a ajunge in Teheran. O data ajuns in oras, Alireza a lucrat ca gunoier pe strazile capitalei Iranului, a lucrat in spalatorii auto, intr-o pizzerie si a dormit sub cerul liber pentru ca nu isi permitea o casa. In tot acest timp a jucat pentru cateva echipe mici din zona.

 

Intr-un final, Alireza Beiranvand a fost remarcat de selectionerul nationalei U23 a Iranului care l-a convocat. Tanarul portar a stiut ca acesta este momentul lui si a tinut cu ambele maini de sansa care i-a fost acordata. A impresionat la meciurile nationalei si chiar a avut un prim moment de glorie in 2014 cand a reusit sa arunce mingea 70 de metri cu mana. Jocul copilariei in care arunca cu pietre pe distante lungi l-a ajutat.

 

In 2015, Alireza Beiranvand a facut pasul catre nationala de seniori a Iranului si a devenit rapid prima optiune pentru postul de portar. A contribuit din plin la calificarea echipei nationale la Cupa Mondiala din Rusia: in 12 meciuri din preliminarii nu a primit gol. Aseara, in meciul cu Portugalia, tanarul pastor fugit de acasa a devenit eroul unei natiuni si un star pe tot mapamondul dupa ce a reusit sa apere un penalty un fata lui Cristiano Ronaldo.

 

"Am suferit mult, am intampinat multe dificultati pentru a-mi indeplini visul. Nu am de gand sa uit sau sa reneg toate intamplarile prin care am trecut pentru ca si datorita lor am ajuns unde sunt acum", a mai precizat portarul iranian pentru The Guardian.

 

Jurnalistii englezi noteaza ca, cel mai probabil, pentru Alireza Beiranvand urmeaza transferul la un club importat din Europa dupa prestatiile din preliminarii si de la Cupa Mondiala. In prezent, Alireza Beiranvand joaca la Persepolis in tara natala.

 

 

 

 

 

Sursa: www.sport.ro