Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc, precum şi fostul preşedinte al clubului de fotbal Poli Timişoara Gheorghe Chivorchian, dar şi funcţionari ai CJ au fost condamnaţi de Tribunalul Timiş la închisoare cu executare, decizia instanţei nefiind una definitivă.
Magistraţii Tribunalului Timiş au decis, sâmbătă, condamnarea la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc, în dosarul în care clublul de fotbal Poli Timişoara a fost finanţat ilegal în perioada în care patron era Marian Iancu. Ostaficiuc este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.
Totodată, prin sentinţa Tribunalului Timiş, lui Ostaficiuc i s-a interzis şi dreptul de a fi ales într-o funcţie publică ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de trei ani, pedeapsă a cărei executare începe abia după ce acesta va executa pedeapsa de executare a închisorii sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.
În acelaşi dosar a fost condamnat şi Gheorghe Chivorchian, fost preşedinte al clubului de fotbal Poli Timişoara. Acesta ar avea de executat o pedeapsă de trei ani şi zece luni de închisoare cu executare. Chivorchian a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acest dosar au mai fost condamnaţi Ioan Negrei, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei ani şi nouă luni cu executare), Liviu Ioan Roşca, pentru complicitate la abuz în serviciu (trei ani şi patru luni închisoare cu executare), fostul secretar al Consiliului Judeţean Timiş Petrişor Nădăştean, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi şase luni), Răzvan Hrenoschi, pentru complicitate la abuz în serviciu (trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi şase luni), Mircea Marian Mihuţ, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi şase luni) şi Dan Sabin Cionvică, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de trei ani şi şase luni).
Alte două persoane judecate în acest dosar, Petru Borza şi Daniela Octavia Pepa, au fost achitate.
Judecătorii de la Tribunalul Timiş au dispus şi anularea a şase tabele nominale cu prime acordate pentru performanţe sportive, dar şi recuperarea prejudiciului.
”Obligă în solidar inculpaţii Ostaficiuc Constantin şi Nădăştean Ioan Petrişor şi partea responsabilă civilmente SC Politehnica Timişoara SA, la plata sumei de 9.950.000 lei (cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, din care în solidar cu inculpatul Hrenoschi Răzvan pentru suma de 8.450.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Mihuţ Mircea Marian pentru suma de 3.000.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Cionvică Dan Sabin pentru suma de 7.800.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Chivorchean Haic Gheorghe pentru suma de 5.050.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Negrei Ion pentru suma de 4.500.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii, în solidar cu inculpatul Roşca Liviu Ioan pentru suma de 8.050.000 lei(cu accesoriile legale aferente), actualizată la data plăţii despăgubiri civile către partea civilă Consiliul Judeţean Timiş”, se arată în sentinţă.
Decizia Tribunalului Timiş nu este una definitivă, ea putând fi contestată cu apel în termen de zece zile de la comunicare, la Curtea de Apel Timişoara.
Pe rolul Tribunalului Timiş se află şi un alt dosar în care fosta conducere a Primăriei Timişoara a fost trimistă în judecată pentru finanţarea clubului de fotbal Poli Timişoara cu suma de 30 milioane de lei. Printre cei trimişi în judecată în acest dosar se numără şi fostul primar al municipiului Timişoara Gheorghe Ciuhandu.
În luna noiembrie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc a fost condamnat defintiv, de Curtea de Apel Timişoara, la opt luni de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de doi ani şi opt luni, pentru conflict de interese. În acest dosar, Ostaficiuc a fost trimis în judecată în anul 2015 pentru conflict de interese în formă continuată, după ce în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean a semnat un proiect de hotărâre prin care atribuia o parcelă de teren în Parcul Tehnologic şi Industrial al Consiliului Judeţean Timiş unei societăţi la care acţionar este fiica şi ginerele lui său.
Constantin Ostaficiuc a fost preşedintele Consiliului judeţean Timiş în perioada 2004- 2012, timp de două mandate. În prezent, el nu mai ocupă nicio funcţie publică.