Septuplul campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher a suferit un grav accident la schi, la 29 decembrie 2013, iar de atunci puţine informaţii au fost făcute publice cu privire la starea lui de sănătate.

În urmă cu trei ani, Michael Schumacher schia împreună cu fiul său Mick, în staţiunea franceză Meribel. Fostul pilot a căzut şi s-a lovit la cap, fiind transportat cu un elicopter la un spital din Grenoble. Unitatea medicală a anunţat că germanul era într-o stare critică, după ce a suferit un traumatism cranian sever şi o hemoragie cerebrală.

Timp de mai multe săptămâni, Schumacher s-a aflat într-o stare de comă artificială, apoi medicii au început trezirea profresivă a fostului sportiv. La Grenoble, germanul a fost supus la două operaţii pe creier pentru îndepărtarea a două hematoame.

La 16 iunie 2014, purtătorul de cuvânt al familiei fostului sportiv, Sabine Kehm, anunţa că Michael Schumacher a ieşit din comă şi a fost transportat la un spital din Lausanne. Transferul s-a făcut în secret, iar personalul de pe ambulanţa care l-a transportat pe Schumacher nu a ştiut numele pacientului, a scris presa germană.

Spitalul Universitar din Lausanne, în care a fost internat Michael Schumacher, este unul dintre cele mai bune din Elveţia. Sub supravegherea unor neurologi recunoscuţi, Schumacher a rămas internat în unitatea medicală din Lausanne până la 9 septembrie 2014, când a fost mutat la locuinţa sa din Gland, pe malul Lacului Geneva.

"Recuperarea lui Michael va continua acasă. În ultimele luni, el a făcut progrese având în vedere gravitatea rănilor sale, dar mai este de parcurs un drum lung şi dificil", a anunţat atunci familia lui Michael Schumacher.

Locuinţa germanului a fost transformată într-o clinică de recuperare. O echipă formată din medici, asistente şi terapeuţi a fost angajată să se ocupe de sănătatea lui. Daily Star a estimat că familia Schumacher a cheltuit peste 16,5 milioane de euro pentru tratamentul fostului pilot al echipelor Jordan, Benetton, Ferrari şi Mercedes. De la producerea accidentului, Corinna, soţia lui Schumacher, a vândut avionul familiei, un Falcon 2000EX, şi o casă de vacanţă, din Norvegia.

Mai mulţi cunoscuţi ai lui Michael Schumacher au oferit informaţii despre starea de sănătate a acestuia, însă familia nu a confirmat niciodată afirmaţiile lor.

"Starea de sănătate a lui Michael Schumacher nu este o problemă publică, astfel că ne păstrăm decizia de a nu face comentarii în această prtivinţă", a declarat Kehm, recent.

Informaţii despre sănătatea pilotului au fost oferite indirect de avocatul familiei Schumacher, Felix Damm, în cadrul unui proces. Familia lui Michael Schumacher a dat în judecată publicaţia germană Bunte, care a scris la finalul anului trecut că fostul pilot de Formula 1 ar fi făcut câţiva paşi cu ajutorul persoanelor care îl îngrijesc. Avocatul Felix Damm a precizat în cadrul procesului că fostul sportiv nu poate sta în picioare nici ajutat.

Citând surse informate în privinţa stării de sănătate a germanului, Bunte a scris cu ocazia Crăciunului trecut că Schumacher a făcut câţiva paşi. Informaţia a fost dezminţită imediat de purtătorul de cuvânt al septuplului campion mondial.

"Din nefericire, suntem nevoiţi să precizăm că informaţia potrivit căreia Michael se poate deplasa din nou este neadevărată. Asemenea speculaţii sunt iresponsabile. Intimitatea lui este foarte importantă, dată fiind seriozitatea rănilor suferite. Din nefericire, astfel de informaţii oferă false speranţe multor persoane implicate", a declarat atunci Khem.

Ulterior, familia fostului pilot a dat în judecată publicaţia şi, în cadrul procesului de la Hamburg, avocatul Felix Damm a precizat că fostul sportiv nu se poate mişca şi nici nu poate sta în picioare.

La începutul lunii noiembrie, fostul director tehnic al echipei de Formula 1 Ferrari, Ross Brawn, a declarat, într-un interviu acordat pentru BBC, că starea de sănătate a lui Michael Schumacher arată "semne încurajatoare".

"Familia a decis să ofere puţine informaţii despre starea de sănătate a lui Michael Schumacher şi eu voi respecta acest lucru. Sunt semne încurajatoare şi cu toţii ne rugăm zilnic să vedem unele progrese. Este dificil pentru mine să spun mai mult şi să respect şi viaţa privată a familiei. Există foarte multe zvonuri privind starea lui de sănătate şi cele mai multe sunt neadevărate. Sper ca într-o zi să-l putem vedea pe Michael recuperat total", a spus Brawn.

În această lună, familia lui Michael Schumacher a lansat "Keep Fighting", o iniţiativă prin care doreşte să ajute persoane inspirate de cariera şi caracterul campionului de Formula 1 să "lupte în continuare" în faţa adversităţii. "Vrem să îi încurajăm pe alţii să nu renunţe niciodată", a precizat soţia lui Corinna Schumacher, într-un comunicat. În acelaşi timp, au fost deschise pagini oficiale dedicate lui Michael Schumacher pe reţelele de socializare.

Tot în această lună, un bărbat a oferit mai multor publicaţii europene o fotografie cu fostul pilot aflat în convalescenţă, solicitând în schimb suma de un milion de euro. Poliţia germană a deschis o anchetă pentru a stabili cum a fost obţinută poza şi dacă este vorba de o violare a dreptului la viaţă privată.

Identitatea persoanei care deţine poza nu a fost stabilită. Potrivit presei germane, niciuna dintre organizaţiile media contactate nu a acceptat să publice fotografia care l-ar înfăţişa pe septuplul campion mondial întins pe un pat, în locuinţa sa de la Gland.

Michael Schumacher va împlini 48 de ani la 3 ianuarie.