Biatlonista română Eva Tofalvi a fost depistată pozitiv la controlul antidoping pentru uz de meldonium, a anunţat Uniunea Internaţională de Biatlon (IBU), într-un comunicat postat marţi pe site-ul său.

Tofalvi (37 ani) a fost testată în afara competiţiei în data de 8 martie, la Oslo, sportiva născută la Miercurea Ciuc anunţând că nu doreşte o contraexpertiză în acest caz, precizează IBU. Forul mondial anunţase cazul încă din data de 30 martie, fără a dezvălui însă numele sportivei în cauză.

''Cazul este considerat unul 'pozitiv' şi va fi înaintat unei comisii antidoping independente pentru luarea unei decizii'', menţionează sursa amintită.

Raportul laboratorului din Oslo legat de proba de urină a relevat prezenţa substanţei meldonium, care figurează de la 1 ianuarie 2016 pe lista substanţelor interzise de Agenţia Mondială Antidoping, fiind inclus la categoria S4: hormoni şi modulatori metabolici.

Tofalvi va fi audiată la o dată ce va fi stabilită după ce Agenţia Mondială Antidoping va finaliza studiul legat de perioada în care substanţa meldonium rămâne în organism.

Eva Tofalvi este suspendată cu titlu provizoriu până la o decizie finală luată de comisia antidoping a IBU.

Tofalvi este a doua sportivă română depistată dopată cu meldonium, după atleta Mirela Lavric, testată pozitiv luna trecută, la Campionatele Mondiale de sală de la Portland, unde cucerise medalia de bronz cu ştafeta 4x400 m, din care au mai făcut parte Adelina Pastor, Andrea Miklos şi Bianca Răzor.

Tofalvi are o singură victorie în Cupa Mondială de biatlon, în decembrie 2008, la Hochfilzen (Austria), în proba individuală de 15 km. Tofalvi a fost portdrapelul delegaţiei României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver, din 2010.

AGERPRES