Cu toţii ne gândim, ne rugăm, sperăm, vrem ca Petrolul să se salveze de la retrogradare. Pe plan sportiv, duminică e nou început pentru echipa ploieşteană. Să zicem că cele şase puncte penalizare nu vor conta foarte tare şi că Petrolul, cu lotul care e mai bun decât cel din vară, va băga sub ea două sau chiar trei echipe. 

Să facem un exerciţiu de imaginaţie, opusul aceluia în care Petrolul retrogradează, se duce cu tot cu datorii în B, dă faliment şi se desfiinţează.

Aşadar, ne-am salvat de la retrogradare.

Primul lucru la care trebuie să ne uităm sunt datoriile clubului. Graficul de rambursare prevede plata a 8,6 milioane de lei în primul an, 9,23 milioane de lei în anul doi, iar în ultimul an, 10,61 milioane de lei. Sunt luate în calcul toate datoriile către ANAF, iar pentru unele Petrolul se judecă cu Fiscul. În total, Petrolul are de plătit aproximativ 28.480.000 de lei, adică peste 6,4 milioane de euro, şi asta la momentul intrării în vigoare a planului de reorganizare! Până acum, Petrolul n-a dat niciun ban marilor creditori care, de altfel, au şi solicitat falimentul. În tot acest timp, clubul acumulează datorii şi este aproape sigur că, în vară, va fi sufocat.

Chiar dacă Petrolul se salvează de la retrogradare, banii din drepturile de televizare vor fi mult mai puţini. Ca multe echipe din prima ligă, şi Petrolul depinde de televiziuni. Încheind campionatul pe 12 de exemplu (locul de baraj), sumele vor mult mai mici faţă de cele obţinute pentru sezonul curent, sume datorate acelui loc 6 det astă-vară.

Trebuie să ne uităm şi la lot. Toţi jucătorii care au venit în această iarnă au contracte doar până la finalul sezonului. Oricum ar fi, Petrolul va avea, din nou, mult de lucru cu alcătuirea lotului.Chiar şi plecând de la ipoteza că vor fi jucători dintre cei aduşi acum care vor dori să rămână, ei vor vrea, cu siguranţă, contracte mai mari şi, eventual, banii din urmă, în cazul foarte probabil în care vor fi, în continuare, restanţe salariale.

Şi, că tot vorbim de restanţe, să nu cumva să ne pomenim cu o nouă depunctare! 

Ţinând cont de faptul că Petrolul ar putea tinde către 8 milioane de euro datorii până la vară, adevărata salvare este preluarea clubului de către cineva cu bani mulţi care e dispus să plătească oalele sparte şi să mai şi investească într-un lot bun, să dea salarii, etc, pentru că aşa, ca acum, nu va mai merge!   

Şi asta dacă trecem cu bine şi de 7 aprilie 2016. Data la care instanţa poate dispune trecerea la faliment. Încurcate rău, căile Petrolului…