Îl cunosc personal pe Victoraş Astafei. Am stat suficient de mult la discuţii cu el pentru a-mi da seama că nu este un „vânzător”. Cu o istorie interesantă, deşi este tânăr, omul are nişte principii de viaţă clare şi îşi ştie locul. Niciodată nu s-a crezut vreo stea a fotbalului mondial şi întotdeauna a acceptat că viaţa îţi oferă ţi suişuri şi coborâşuri. L-am perceput ca un tip devotat cauzei, chiar dacă, uneori, are reacţii imprevizibile.

Astafei este un bun român. Şi mai este şi un tip sensibil, cu vorbele la el. Susţinător al cauzei Basarabiei, donează sume din puţinul său pentru bolnavii de cancer, creşte pisici şi scrie poezii. Nu am auzit vreodată sa fi rupt cluburile de fiţe sau să aiba aventuri care să-i „crească” notorietatea. Cu un astfel de personaj, ziarele de scandal de genul „Click!” ar da faliment din lipsă de evenimente. Să îl consideri pe Astafei „vânzator” de meciuri este, după părerea mea, nepotrivit.

Cred că aseară s-au rispit dubiile privind o eventuală „convenţie imorală” între Petrolul şi ASA. După un joc în care petroliştii au ridicat sensibil nivelul ultimelor prestaţii, târg-mureşenii au câştigat printr-un „golazzo” al veşnicului diamant nedescoperit Voiculeţ, acesta reuşind, probabil, golul carierei sale. Va fi golul carierei doar dacă ASA va învinge şi în ultimele două partide, la Astra şi acasă, cu Oţelul. Dacă nu, va rămâne doar un gol frumos.

În acest context, Victoraş Astafei a făcut un meci în nota sa caracteristică din ultimul an. Muncitor, uneori prea hotărât în intervenţiile la adversar, a contribuit în aparare, dar a fost, ca de obicei, dezastru în atac. Tocmai această constantă în evoluţiile sale îl salvează de o acuzaţie de blat. Astafei nu este Alvaro Morata care, transferat la Juventus, a răpus marele Real Madrid unde a crescut şi s-a format ca fotbalist. Tocmai de aceea, Morata are un salariu anual de 2,2 milioane de euro, în timp ce Astafei trece un pic de 60.000.

Dacă „lovitura de picior căzută„ executată de Astafei prin minutul 83, după ce tot el recuperase mingea la jumatatea terenului după un pressing personal, ar fi fost gol, toţi steliştii ar fi urlat de bucurie, iar Victoraş ar fi fost curtat, pentru nu mai mult de 48 de ore, de scouterii Stelei şi văzut ca speranţa fotbalului românesc. Aşa însă, după execuţia de-a dreptul penibilă a ardeleanului, toată lumea a sărit pe el să îl considere blatist.

Singura vinovaţie a lui Victoraş Astafei este că s-a născut şi a copilărit la Târgu Mureş, în Ardeal, unde s-a şi format ca fotbalist. Pentru că limitele sale fotbalistice sigur nu constituie o vinovăţie.