Marea Adriatică este frumoasă. Dar doar pentru că are apă limpede, sărată şi de o culoare răpitoare nu înseamnă că are şi porturi  în care poate încăpea petrolierul ploieştean sub stindard galben-albastru. Dacă o avea, Vlore nu este printre ele. Asta e sigur!

Pe un stadion care nu îmi pot imagina cum a fost omologat de UEFA, fără tabelă de marcaj, fără staţie de amplificare şi cu o atmosferă în tribune care a amintit de meciurile Minerului Motru, fără să creadă cineva că am ceva cu oltenii, Petrolul s-a calificat logic, aşa cum ştiau, cred, toţi microbiştii din Europa. Dar nu a fost aşa simplu cum pare.

Albanezii au deschis scorul prin Lena, care a marcat cu o lovitură de cap, în minutul 36, dar Teixeira şi-a pus cagula şi a dat cu barda în elanul localnicilor, marcând după două minute. A fost cel mai important moment în ecuaţia calificării. Deşi albanezii au mai încercat, era clar că zarurile fuseseră aruncate, în privinţa calificării. Lucescu a vrut mai mult, a forţat victoria şi ea a venit după intrarea lui Albin. După ce i-a dat o pasă ideală lui Mutu, care a tras în portar, Albin a făcut un presing agresiv, a fost dublat de Priso şi clar triplat de De Lucas, omul meciului în viziunea mea.

Spaniolul a recuperat o minge din picioarele lui Mendes şi a marcat pentru 2-1 în minutul 83, pentru ca, în ultimul minut, Priso să iniţieze cu contraatac, Albin a continuat perfect pentru Teixeira, iar acesta i-a retrimis lui Priso, care a marcat simplu, la o fază de fotbal cu adevărat european.

La final, lupii au aplaudat fanii care au parcurs 1000 de kilometri cu maşinile personale pentru a susţine echipa şi au ieşit de pe stadion aplaudaţi de gazde. La conferinţa de presă de după meci, ziariştii albanezi au anunţat că vor ţine cu Petrolul în meciurile viitoare, deşi mie îmi este clar că nu va fi aşa, ei nefiind în stare să ţină nici măcar cu societatea lor, cu atât mai puţin cu o echipă de fotbal din România.

Flamurtari a fost prea mică pentru Petrolul, dar victoriile astea, tur-retur, au avut şi momentele lor de slăbiciune, care trebuie eliminate în perspectiva dublei cu Viktoria Plzen. Până atunci, urmează meciul de la Braşov, evident, cel mai important, acum, pentru lupi. Petrolul şi-a făcut datoria, Petrolul poate să plece, din Albania! Ce bine!