Înainte de sfertul de finală cu Costa Rica, antrenorul olandez Van Gaal declarase că este un campionat mondial foarte echilibrat pentru că echipele sunt sensibil egale, totul fiind deja inventat în fotbal. A ţinut să arate tuturor că nu era chiar aşa. A păstrat o schimbare până în minutul 120, atunci când a înlocuit portarul, special pentru loviturile de departajare.

Mutarea, une genială, chiar dacă nu s-ar fi calificat Olanda, a avut, în primul rând efectul psihologic scontat de Van Gaal, fotbaliştii bravi ai ţării latino fiind surprinşi evident de decizia batavului. Krul a apărat două penaltiuri şi a calificat Olanda, dar esenţia rămâne altceva.

 Van Gaal a prevăzut că se poate ajunge la penaltiuri şi l-a pregătit special pe Krul pentru acest episod. Adică marea Olanda a acceptat lecţia umilinţei de a se impune chiar şi la loviturile de departajare şi a fost răsplătită pentru asta. Evident că nu am cum să nu mă gândesc la faptul că, dacă Iordănescu ar fi făcut asta în America, Preda fiind un specialist al loviturilor de la 11 metri, poate juca şi România semifinală la CM. A făcut-o Van Gaal, 20 de ani mai târziu, şi acum este erou! Pe bună dreptate!