Fotoliul pe care Laurenţiu Rebega îl lasă liber la Consiliul Judeţean Prahova este un bun prilej pentru pesedişti de a demara un nou război intern.

Slăbit (din punct de vedere politic) de scandalul cu DNA-ul, Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, are nevoie de un vicepreşedinte care să-l poată înlocui oricând, în situaţia în care Justiţia îl va declara vinovat  şi va pierde postul din fruntea Consiliului Judeţean.

Social democraţii se vor asigura că noul vicepreşedinte înţelege, cât de cât, administraţia publică, este loial partidului, are o imagine publică bună şi va lucra pentru partid şi în campania electorală de la prezidenţială.

În prima fază, două nume dintre consilierii judeţeni PSD par a se mula perfect pe acest portret robot: Rareş Enescu, secretarul general al PSD Prahova,şi Ludmila Sfîrloagă, vicepreşedintele Comitetului Regiunilor de la Strasbourg. Ambii au lucrat suficient de mult cu Mircea Cosma, cunosc foarte bine judeţul Prahova şi, în timp, au dovedit că sunt loiali partidului.

Amândoi au avut parte şi de lovituri sub centură din partea colegilor de partid, dar nu au abandonat niciodată corabia. Enescu a fost mult timp considerat candidatul PSD în colegiul de deputaţi 6-Boldeşti Scăieni.  Nu a mai ajuns să candideze din cauza protocolului cu UNPR, care a impus ca Sorin Chivu, pe atunci senator, să îşi aleagă un colegiu de deputaţi. Social democratul a strâns din dinţi şi a acceptat decizia partidului. Nu a primit nicio altă funcţie pe la şefia vreunei deconcentrate, deşi s-a ocupat permanent de tot ceea ce înseamnă legătura PSD Prahova cu organizaţiile comunale şi municipale.

Şi Ludmila Sfîrloagă a trecut printr-un episod asemănător, în 2008, când fiind plasată pe un loc neeligibil pe lista de consilieri judeţeni ai partidului s-a trezit în pericol de a îşi pierde funcţia din Comitetul Regiunilor de la Strasbourg. A fost nevoie atunci de intervenţia mai multor lideri PSD care au decis ca cei aflaţi pe locuri eligibile să demisioneze din CJ, iar Sfîrloagă să îşi continue activitatea la Strasbourg.

Când doi se ceartă, apare Bogdan Toader

Dacă până acum se vehiculau doar numele celor doi în competiţia pentru vicepreşedinţia Consiliului Judeţean Prahova, surse din PSD ne-au dezvăluit că există şi un al treilea doritor.

Mult mai puţin vizibil, însă cu „spate” asigurat pe relaţii de prietenie. Junele Bogdan Toader este unul dintre „copiii teribili” ai PSD. De la alegerea sa în funcţia de consilier judeţean, Toader a primit tot felul de posturi călduţe. A devenit celebru în momentul în care la Grădina Zoologică Ploieşti, instituţie al cărei director era, au murit doi canguri şi un struţ. A urmat un scandal mediatic, iar Toader a fost retras de la Zoo primind în schimb un post de consilier al directorului Electrica. Un job mult mai bine plătit, dar nu atât de vizibil.

Trebuie să mai spunem că Bogdan Toader este şi preşedintele TSD Prahova  şi că este bun prieten cu deputatul Vlad Cosma.

De altfel, Vlad Cosma este cel care doreşte să îşi impună amicul în funcţia de adjunct al tatălui său.  Suntem convinşi că deputatul Cosma va încerca să îl convingă pe preşedintele Consiliului Judeţean Prahova să îl desemneze pe amicul său drept vicepreşedinte, deşi din punct de vedere politic Toader este un anonim.

O astfel de mişcare va arunca, însă, armonia din PSD Prahova în aer şi mai mult ca sigur că va duce la certuri şi discuţii în partid.

Singura şansă este ca Mircea Cosma să nu accepte, de această dată, dorinţa fiului său, mai ales că prieteniile lui Vlad Cosma l-au dus pe şeful CJ Prahova la DNA.