Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, miercuri, la RFI, că Adrian Năstase a devenit pe nedrept şi în mod exagerat simbolul corupţiei în România, el spunând că noua condamnare a acestuia este un coşmar, o chestiune care devine agasantă, dar că el nu crede în conexiunea cu politicul.

Sper să se încheie acest coşmar, care este şi nedrept pe de o parte. Altminteri, sigur, fiecare răspunde de faptele lui, dar e o chestiune care într-adevăr a devenit agasantă şi pentru omul în cauză, şi pentru climatul general, şi pentru încrederea în instituţii, a declarat Ion Iliescu.

În opinia sa, ceea ce i se întâmplă lui Adrian Năstase este "nedrept": "E nedrept pentru Adrian Năstase, în sensul încercărilor la care este supus, nu întotdeauna meritat. Vorba aia, a fost o dată o încercare, eliberat, din nou reîncarcerat. A devenit simbolul corupţiei în România? Mi se pare că e cam exagerată treaba asta! (...) Mi se pare că a căzut la mijloc un om care are şi meritele lui în toată dezvoltarea societăţii româneşti. Repetarea acestei chestiuni după câteva luni de încarcerare devine supărătoare", consideră Ion Iliescu. Întrebat dacă personal crede că Adrian Năstase este condamnat politic, Ion Iliescu a răspuns: "Nu este, cred, o legătură, o conexiune directă între factorii politici şi justiţie, dar este schimbarea de judecată din partea oamenilor. Nu vreau să dau niciun fel de aprecieri de valoare din acest punct de vedere".

Ion Iliescu îl descrie pe Adrian Năstase drept cel mai bun prim-ministru din ultima perioadă: "Eu cred că a fost cel mai bun prim-ministru din toată această perioadă, cel mai eficient, cu o capacitate apreciată de organizare, de coordonare, de eficienţă a structurilor guvernamentale. Altminteri, sigur, fiecare are limitele lui. Vă amintiţi că şi eu am avut ieşiri critice la adresa Guvernului şi a funcţionării echipei guvernamentale, dar totuşi, a fost cea mai bună echipă guvernamentală şi el, cel mai eficient prim-ministru (...) De aceea, toate lucrurile trebuie judecate cu echilibru şi cu măsură".

Rugat să comenteze declaraţiile premierului Victor Ponta, care vorbea despre un dosar politic, Ion Iliescu a răspuns: "Este aprecierea domnului Ponta şi are probabil argumentele lui. Altminteri, sigur, apare pentru orice privitor din afară agasantă această chestiune, modul în care a fost tratat şi executat, ca să spunem aşa, domnul Năstase".

Instanţa supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.