Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, că nu vede cum se poate aplica "tehnic" sistemul prin care toţi membrii partidului votează noul preşedinte al PSD, afirmând că şi Nicolae Ceauşescu a încercat la un moment dat un "recensământ naţional" pentru a fi votat de toţi românii.

"Eu nu văd cum pot să voteze toţi membrii. Practica în toate partidele din lume şi în istoria noastră, de aceea se convoacă Congrese, pentru că membrii deleagă nişte oameni cu un mandat şi acolo în Congres deliberează şi se pronunţă. Sistemul ăsta, Ceauşescu începuse cândva să facă un fel de recensământ naţional, ca toţi să voteze de la oraş şi sat pentru tovarăşul Ceauşescu. Deci eu nu ştiu cum anume practic, tehnic, se poate", a spus Ion Iliescu, întrebat despre liderii PSD nemulţumiţi de noul sistem de vot.

Preşedintele de onoare al PSD a precizat că nu a avut discuţii cu liderii partidului pe această temă.Pe de altă parte, Iliescu spune că, cel mai probabil, va participa la lucrările Congresului din 18 octombrie.

Alegerea preşedintelui PSD va avea loc în 11 octombrie, printr-un scrutin universal, fiind prima dată în istoria PSD când liderul formaţiunii este ales prin vot direct, de către toţii membrii săi. După alegerea preşedintelui, restul funcţiilor din Biroul Permanent Naţional vor fi alese la Congresul care va avea loc în 18 octombrie.

Unul dintre social-democraţii care anunţaseră că intenţionează să candideze la şefia partidului, senatorul PSD Şerban Nicolae, a renunţat la demers, transmiţând o scrisoare critică la adresa conducerii PSD în care acuză că organizarea Congresului este "profund viciată" şi cere stoparea întregii proceduri.

Şerban Nicolae a transmis o scrisoare conducerii PSD în care acuză că noile prevederi privind alegerea preşedintelui partidului nu sunt transparente şi nu oferă şansa candidaţilor de a-şi prezenta viziunea asupra partidului. În aceste condiţii, nu există o competiţie reală, spune Şerban Nicolae, potrivit unor surse social-democrate. Mai mult, senatorul acuză că întreaga procedură de organizare a Congresului este "profund viciată" şi din acest motiv renunţă la candidatură. El cere partidului să oprească procedurile pe actualele prevederi şi să se revină la forma veche de alegere a funcţiilor în partid.

Pe de altă parte, joi dimineaţă, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat despre vocile din PSD care spun, "în culise", că regulamentul de votare a noului preşedinte al partidului este făcut pentru a-l avantaja pe liderul interimar, în special obligaţia de a avea susţinerea a cel putin 10% dintre organizaţii pentru a putea candida. Preşedintele PSD a răspuns, ironic: "Dacă dumneavoastră sau oricine altcineva crede că eu am construit un regulament care să mă avantajeze pe mine, care n-am nicio şansă în partid, sincer mă faceţi să ies şi eu pe Facebook să fac o declaraţie foarte interesantă".