NATO face manevre militare de amploare în Estonia şi România în contextul extinderii crizei din Ucraina, dar şi a exerciţiilor efectuate până acum de armata rusă şi a mobilizării de mari unităţi la graniţa cu Ucraina.

Aproximativ 6.000 de militari NATO participă începând de luni la cele mai mari manevre militare din istoria postsovietică a Estoniei, în apropiere de frontiera cu Rusia, pe fondul tensiunilor cu Moscova în urma crizei din Ucraina, transmite EFE. Manevrele se vor desfăşura până pe 23 mai, implicând militari din Brigada 172 a SUA şi membri ai forţelor armate ale Marii Britanii, potrivit agenţiilor de presă locale. Participă, de asemenea, unităţi militare din Franţa, Polonia, Lituania, Belgia şi Olanda. Polonia a trimis trei avioane de luptă Su-22 şi o unitate de apărare antiaeriană, iar Franţa contribuie cu un detaşament de „ciberapărare“, care operează pentru prima dată. Mai participă aproximativ 150 de paraşutişti americani, în contextul deciziei NATO de a-şi întări prezenţa militară în cele trei ţări baltice — Estonia, Letonia şi Lituania. Militarii americani vor rămâne în ţara baltică cel puţin până la sfârşitul acestui an. Pe de altă parte, patru avioane de vânătoare F-16 daneze, desfăşurate la baza Amari, în Estonia, participă de la începutul lunii mai la supravegherea spaţiului aerian.

Multiple exerciţii militare în România

Manevre în Marea Neagră

Peste 1.600 de marinari militari participă la exerciţiul „Vectorul 2014”, care se desfăşoară în perioada 5-9 mai, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre, informează MApN. Potrivit MApN exerciţiul ar fi fost planificat cu un an înainte şi este inclus în planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Navale, potrivit MApN.

Săptămâna trecută, MApN a informat că un detaşament de instrucţie din cadrul Forţelor Terestre va participa, în perioada 12 mai - 30 iunie, în Germania, la exerciţiul „ROT 14-4 Combined Resolve II” desfăşurat în comun cu Forţele Terestre americane dislocate în Europa (USAREUR).
 

Exerciţii militare în Bucovina, cu unităţi de elită

Un exerciţiu internaţional se va desfăşura în perioada 5-16 mai în poligonul Rotunda al garnizoanei Vatra Dornei din judeţul Suceava. Reprezentanţii MApN au precizat că este vorba de un modul de pregătire „Platinum Lynx“ al exerciţiului „Black Sea Rotational Force 14“ (BSRF-14). La exerciţiu vor participa militarii Batalionului 17 Vânători de Munte, de la Vatra Dornei, şi infanterişti marini americani. Aceştia vor executa în comun exerciţii tactice cu trageri de luptă, exerciţii tactice în teren, acordarea primului ajutor şi instrucţie alpină.

„BSRF-14 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa (MARFOREUR) şi se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi regiunea Caucazului. Acesta are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă. Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de desfăşurare şi este inclus în Planul cu principalele activităţi ale Statului Major General“, se arată în comunicatul MApN.
De asemenea, forţele aeriene americane şi române au participat, în perioada 10-17 aprilie, la exerciţiul „Dacian Viper 2014” cu avioane F-16 la Câmpia Turzii.

În luna martie, distrugătorul american USS Truxtun a efectuat manevre militare în Marea Neagră, împreună cu nave din România şi Bulgaria.

Manevre militare în republica Moldova

Unităţi ale Armatei Republicii Moldova au desfăşurat exerciţii în sudul ţării, la Cahul. Militarii moldoveni au pus în aplicare capacităţile şi tehnica din dotare, pentru a evalua pregătirea de luptă. Rezultatul a fost apreciat de ministrul Apărării, notează Mesager.
În exerciţiu a fost implicată şi tehnica de infanterie. Pe lângă tragerile cu armament, au fost folosite şi 9 transportoare blindate. Aplicaţiile s-au încheiat cu o demonstraţie de luptă corp la corp. Ministrul Apărării, Valeriu Troenco, le-a promis militarilor mai multe experienţe, dar şi condiţii mai bune. Aplicaţiile au fost organizate pentru a evalua cunoştinţele militarilor angajaţi prin contract, dar şi pentru a pune în aplicare tehnica din dotare.