Social democraţii au câştigat prima etapă a cursei moţiunilor de cenzură, care vor să răstoarne guvernul Cîţu.

 

Deşi Curtea Constituţională a decis că moţiunea iniţiată deja de USR şi AUR trebuie votată, Parlamentul a stabilit că prima la vot va fi cea depusă marţi de PSD. Potrivit calculelor făcute de iniţiatori, guvernul ar fi în pericol, însă premierul spune, că sunt doar scenarii.

 

Florin Cîţu, premierul României: ”În Parlament este un festival şi o competiţie a celor care vor să destabilizeze ţara şi să arunce ţara în haos, pe de-o parte PSD, pe de altă parte USR şi AUR”.

 

Reactia premierului a venit după ce Curtea Constituţională a decis că a existat un conflict între Parlament şi Guvern, pentru că executivul nu a fost informat la timp de depunerea moţiunii de cenzură. Tot curtea a decis însă că moţiunea a fost depusă regulamentar şi, ca atare, ar trebui dezbătută şi votată în perioada următoare. Aşadar, moţiunea numărul 1, cea depusă de USR PLUS şi AUR trebuie tranşată. Premierul a reţinut însă doar ce îl avantajează.

 

Florin Cîţu, premierul României: “CCR ne-a dat dreptate. Aşteptăm motivarea”.

 

La scurt timp după decizia Curţii, a apărut şi moţiunea de cenzură numărul doi, depusă de PSD. Conducerea Parlamentului a decis că aceasta să fie votată marţea viitoare.

 

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: “Dacă se forţează să se meargă în continuare cu această moţiune a alianţei USR-AUR, atunci câştigătorul este domnul prim-ministru Cîţu”.

 

Social democraţii spun că vor alegeri anticipate. Pentru acest lucru este nevoie ca doi premieri desemnaţi din Klaus iohannis să fie respinşi de Parlament în termen de 60 de zile.

 

Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: “Se poate veni cu un guvern tehnocrat până la organizarea alegerilor anticipate”.

 

Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului Florin Cîţu.

 

Liberalii, alături de parlamentarii UDMR, adună doar 163 de voturi, mult sub necesarul de 234, pentru ca guvernul să nu fie dărâmat. În tabăra celor care au depus moţiuni de cenzură, USR PLUS, AUR şi PSD sunt 280 de aleşi. Ei ar putea decide plecarea lui Florin Cîţu de la Palatul Victoria.

 

Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR PLUS: “Susţinem orice moţiune ajunge la vot”.

 

Această declaraţie a fost făcută în condiţiile în care moţiunea PSD critică dur guvernarea PNL - USR-PLUS - UDMR. Foştii parteneri sunt numiţi în repetate rânduri „Guvern incompetent”.

 

Florin Cîţu: “Noi ne pregătim să mergem în Parlament cu propuneri de miniştri şi mergem mai departe. Nu înţeleg sensul acestei întrebări. Să vedem moţiunile la vot. Apoi vedem discuţiile”.

 

Liberalii au două echipe de negocieri pentru recăpătarea majorităţii în Parlament, dar şi un plan de rezervă pentru situaţia în care guvernul ar cădea. Să vină cu un premier de sacrificiu, care să fie respins în parlament, urmând ca al doilea premier desemnat de Klaus Iohannis să fie tot Florin Cîţu.

 

Aceste lucruri s-au întâmplat în ziua în care România a înregistrat un număr record de infectari, iar ţara traversează o criză sanitară fără precedent.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro