PDL a "luat act de decizia Curţii Constituţionale în ce priveşte sesizarea referitoare la situaţia de ilegalitate a Guvernului Ponta3", o va "respecta, ca întotdeauna" si nu o va comenta, conform unui comunicat al democrat-liberalilor

PDL aminteşte că "a depus contestaţia la CCR înainte ca premierul Ponta să accepte intrarea în legalitate şi să anunţe că va veni în faţa Parlamentului pentru a îşi angaja răspunderea pe un program de guvernare" şi susţine că prin această acţiune " a obligat din nou la respectarea legii un partid, PSD, care şi-a făcut un program din nerespectarea legii".

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a declarat, sâmbătă, în urma şedinţei Curţii, că sesizarea PDL-PMP privind guvernul Ponta 3 a fost respinsă "ca inadmisibilă". "S-a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi", a precizat preşedintele Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională s-a întrunit sâmbătă, pentru a decide în urma unei sesizări a PDL-PMP, dacă învestirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, fiind chemată să răspundă pentru prima dată unei astfel de întrebări în privinţa unei remanieri desfăşurată prin proceduri parlamentare.

Judecătorii Curţii Constituţionale au trebuit să verifice dacă modalitatea în care noul Guvern, Ponta III, a fost învestit în Parlament a respectat Constituţia, cu accent asupra programului de guvernare şi asupra efectelor înlocuirii PNL cu UDMR în Executiv.

În mod formal, PDL-PMP au contestat doar constituţionalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost realizată remanierea guvernamentală.

De altfel, o sesizare adresată Curţii Constituţionale care să aibă efect juridic asupra poziţiei de premier a lui Victor Ponta, dar şi asupra Guvernului în ansamblu, ar fi putut fi realizată doar de preşedintele Traian Băsescu ori şefii camerelor Parlamentului, în cazul unui conflict juridic de natură constituţională.

Decizia Curţii Constituţionale a venit după ce preşedintele Traian Băsescu a acceptat să semneze decretele pentru numirea noilor miniştri ai Guvernului Ponta III. De altfel, decretele preşedintelui au fost emise în baza hotărârii Parlamentului, publicată între timp în Monitorul Oficial.