După ce marţi dimineaţă o navă de desant a adus aproape 200 de militari pe coasta ucraineană, Statul Major Rus a mobilizat şi alte nave cu trupe speciale în largul peninsulei Crimeea. Moscova refuză să recunoască administraţia interimară de la Kiev şi încearcă să îşi protejeze populaţia rusă, majoritară în peninsulă.
Situaţia nu pare deloc calmă, populaţia de aproape două milioane a peninsulei, în proporţie de peste 60% rusă, s-a răsculat şi a rupt drapelele galben-albastre ale Ucrainei pentru a arbora drapelul tricolor al Maicii Rusii. Nici măcar autorităţile nu au avut curajul de a rezolva această situaţie.
Conform site-ului britanic IBCTimes, alte patru nave militare ruse transportând trupe speciale au plecat din portul rus Anapa şi se îndreaptă spre Sevastopol. Informaţiile au fost confirmate de un oficial din cadrul serviciilor de securitate din Crimeea. Postul Russia Today, citat de ziarul Corriere della Sera, a relatat că pe străzile din Sevastopol, atât în centru cât şi la periferia oraşului, sunt tancuri aparţinând armatei ruse.
Provincia respectivă, care în prezent este o republică autonomă în cadrul Ucrainei, a aparţinut Rusiei din 1783, când a fost anexată de la Imperiul Otoman. Fiind o poziţie ideală pentru construirea unei baze navale puternice, administraţia ţaristă a trecut la colonizarea masivă cu etnici ruşi a peninsulei, în detrimentul tătarilor care erau pe atunci majoritari.
În timp Crimeea a devenit o provincie rusă, legat direct de guvernul de la Moscova. „Accidentul“ se petrece în 1954, când secretarul general al PCUS, Nichita Hruşciov, liderul necontestat al Uniunii Sovietice şi ucrainean de origine, decide transferarea regiunii sub administrarea directă a Republicii Sovietice Ucraniene. Problemele au apărut după colapsul URSS în 1991 şi împărţirea zonelor de influenţă. Anii 90 au adus şi o recrudescenţă a sentimentelor naţionaliste. Ruşii, majoritari în zonă, s-au simţit dintotdeauna abandonaţi de Moscova. Acum au un pretext serios, prin răzmeriţa petrecută în Ucraina, să ceară protecţia Rusiei.
Aproximativ 26.000 de militari ruşi sunt staţionaţi la Sevastopol, unde se află nave ale Flotei ruse din Marea Neagră.
Oficiali ruşi au sugerat că Moscova ar putea declanşa o intervenţie militară în sudul Ucrainei, pentru a proteja etnicii ruşi precum şi obiectivele militare din Crimeea. „Dacă Ucraina se va scinda, va fi război. Prima dată vor pierde Crimeea, pentru că vom interveni cum am făcut în Georgia“, a avertizat, sub protecţia anonimatului, un oficial rus citat de Financial Times.