Într-o declaraţie de presă, Dacian Cioloş şi-a anunţat demisia de la şefia USR, după ce informase cu două ore înainte Biroul Naţional că va face acest gest. Azi la prânz, acest organism de conducere a votat împotriva programului său.

 

Principalele declaraţii:

 

Am considerat că este firesc să îmi prezint demisia. Pentru că am candidat pentru modernizarea partidului, după fuziune. Ca acest lucru să se întâmple, aveam nevoie de “complicitatea” Biroului Naţional.

Cred că USR este o alternativă la extremism. Nu mai departe de azi am văzut cum încearcă unii să rezolve moţiuni simple, îi iau pe alţii de gât.

E nevoie de un partid credibil care doreşte modernizarea României. Eu asta am vrut prin acel plan, o deschidere către societate, către mediul de afaceri. Din păcate nu am obţinut acea susţinere.

Rămân membru de partid şi voi continua alături de colegi. Acest partid are nevoie de împrospătare, de reconectare la societate şi de recunoaşterea limitelor care trebuie depăşite.

Va rămâne interimar Cătălin Drulă, până când conducerea va decide să organizeze noi alegeri. Nu voi mai candida la funcţia de preşedinte.

Eu cred că ar fi important să înceapă o discuţie în partid. Cred că e nevoie de dezbatere pentru schimbarea statutului. Un statut este esenţial pentru un partid, dar cel mai important este ca el să fie adaptat vremurilor pe care le trăim. V-am dat exemplu cu ce s-a întâmplat azi în parlament. Majoritatea din parlament blochează acum reforme. Noi avem nevoie de redinamizare din interior.

Am un mesaj către susţinătorii noştri: cred în continuare că dialogul intern poate fi mai dur sau mai direct, dar ţine viu partidul. Această nelinişte interioară, dacă e bine canalizată, poate duce la un partid care reprezintă bine societatea.

Eu cred că USR are o perioadă de timp în faţă din care să tragă învăţăminte din ieşirea de la guvernare şi să ofere o nouă platformă pentru momentul 2024. Asta e ce mi-am dorit eu să facem. Nu am reuşit ca preşedinte, dar sper să dea tonul cei care au acum majoritatea în partid.

O să închei reamintindu-vă că în vară i-am promis lui Barna să nu candidăm niciunul, pentru a crea condiţiile unei regenerări în partid. Iată că am ajuns acolo, dar cu câteva luni întârziere. Nu mi-au lipsit puterile, ci încrederea că mai putem continua împreună. Fără încredere, nu mimată, ci sinceră, va fi greu să reuşim.

Nu am în calcul să refac vechiul partid (Plus). Pe mine nu mă face funcţia.Eu nu am făcut, cât am fost preşedinte, deosebiri între foşti PLUS şi foşti USR. Am vrut să depăşim treburile astea. Important este comportamentul ăsta, nu eticheta, nu sigla.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro