Update: Guvernul propus de Dacian Cioloş nu a primit încrederea Parlamentului. A strâns doar 88 de voturi, dintre cele 234 de voturi necesare. De la tribuna parlamentului, a fost anunţat rezultatul oficial. În sală au fost prezenţi 343 de deputaţi şi senatori, dintre care au votat 272. ”Pentru” au votat 88 de parlamentari, iar 184  au votat ”împotriva” Guvernului Cioloş.

 

Dezbaterile s-au încheiat. Deputaţii şi senatorii votează.

 

Marcel Ciolacu a lansat un apel către toţi preşedinţii de partide ca, după şedinţă, să se întâlnească şi să stabilească o strategie comună: “În timp ce noi am stat două ore aici să facem politică, alte câteva zeci de oameni au murit. Asta este moştenirea lăsată de ultima guvernare. În această sală încap 500 de persoane. Imaginaţi-vă că ieri 574 de români au murit de Covid. (…) Eu consider că ne-am certat suficient. Este clar că acest guvern nu are cum să treacă. Vă cer să ne întâlnim imediat pentru a scoate România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate aşa. Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate şi să aducem specialişti în sănătate. Avem medici foarte buni şi aici în Parlament. Spectacolul sinistru trebuie să înceteze. În al 12-lea ceas vă cer să fiţi bărbaţi de stat. Vă cer să nu mai rămâneţi o pată urâtă şi neagră în istoria acestei ţări”.

 

În replică, Dacian Cioloş a afirmat că “a renunţa e cel mai uşor lucru, fiind mai greu să îţi asumi responsabilitatea”.

 

Ulterior, premierul desemnat a mai spus că “vă cer încă o dată să ne asumăm acest vot şi să nu lăsăm pe alţii să ne facă Guvern. USR îşi asumă o propunere, pentru că noi credem că politică înseamnă şi bună-credinţă”.

 

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a declarat: “Principala cheie a acestei coaliţii este să renunţăm la orgolii. Aţi avut o coaliţie aproape perfectă, dar aţi renunţat la ea. Aţi spus că toţi sunt old-school, după care v-aţi asociat şi cu unii şi cu alţii şi aţi dărâmat Guvernul. Stimaţi colegi, aţi cam rămas singuri. În momentul în care nu puteţi convinge pe nimeni să vă susţină, programul de guvernare devine irelevant. Astăzi veţi eşua. În lupta politică trebuie să cunoşti măsura, trebuie să laşi din orgoliu şi din ambiţii. Astăzi UDMR nu va participa la vot. Pe 20 octombrie am devenit adversari şi vom vota împotriva voastră. Sunteţi aşteptaţi la dialog!”

 

Înaintea şedinţei, Dacian Cioloş a făcut din nou apel către parlamentari în această dimineaţă pentru a vota noul guvern. Acesta a afirmat că acest vot este singura soluţie pentru a ieşi din criza în care se află România. Premierul desemnat a argumentat faptul că “înfruntarea între viaţă şi moarte nu are culoare politică”.

 

”Am spus că mergem până la capăt astăzi mergem în Parlament cu această echipă şi sper în înţelepciunea parlamentarilor să voteze acest guven pentru că asta ar însemna ieşirea din criza în care ne aflăm. Soluţia este aici, nu mai trebuie căutată, nu mai e timp de pierdut şi noi ştim ce e de făcut”, a declarat Cioloş.

 

“Înfruntarea între viaţa şi moarte nu are culoare politică. Nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili. Rezultatele, bune sau proaste, le vom împărţi cu cetăţenii. Pentru toţi care şi-au pierdut viaţa sau cei care şi-au văzut finanţele spulberate, pentru ei suntem datori să oferim o stabilitate politică. Avem 30 de ani în care am experimentat discordia, invidia si egoismul. Am făcut din sănătate o dispută publică. Vaccinarea a devenit o problemă ideologică. Vă propun acest armistiţiu politic, pentru a schimba aceasta ţară”, a mai adăugat Cioloş.

 

Un mesaj similar cu cel al lui Kelemen Hunor a avut şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care a menţionat că partidul pe care îl conduce a decis să nu voteze Guvernul monocolor propus de Dacian Cioloş. “Decizia PSD este una luată în unanimitate, aceea de a nu vota Guvernul Cioloş”.

 

Parlamentarii vor analiza problema învestirii unui nou Guvern în prima parte a zilei de miercuri. Dezbaterile pentru învestirea Cabinetului USR au început la ora 10.00, votul fiind preconizat a avea loc în jurul orei 12.00. Pentru învestirea Guvernului este nevoie de 234 de voturi. Atât PNL, cât şi UDMR au anunţat că nu vor vota Cabinetul Cioloş. În lipsa voturilor necesare, preşedintele ar urma să convoace din nou consultări cu partidele parlamentare şi să facă apoi o nouă propunere de premier.

 

Cătălin Drulă, ministrul propus al Transporturilor, este singurul din lista anunţată de Dacian Cioloş care a obţinut un aviz pozitiv în cadrul audierilor de ieri.

 

Lista de miniştri ai Guvernului propus de Dacian Cioloş

 

  • Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;
  • Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;
  • Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;
  • Stelian Ion – ministrul Justiţiei;
  • Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;
  • Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
  • Cristina Prună – ministrul Energiei;
  • Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
  • George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
  • Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
  • Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
  • Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;
  • Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
  • Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
  • Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;
  • Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
  • Iulia Popovici – ministrul Culturii;
  • Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro