Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri că o eventuală finanţare exclusivă din fonduri publice a partidelor trebuie însoţită de un control foarte strict, pentru a împiedica o finanţare suplimentară, ce ar readuce proastele comportamente de corupţie în funcţionarea partidelor.

"Trebuie să înţelegem şi partea bună şi mai puţin bună. Partea mai puţin bună este că reprezintă un cost la buget, iar partea bună este că atunci pot fi aduse restricţii şi constrângeri suplimentare în ceea ce priveşte controlul utilizării fondurilor. E obligatoriu, pentru că vorbim de fonduri publice, pe care partidele trebuie să le accepte, să îşi schimbe comportamentul. Va trebui un control foarte strict, ca să nu mai apară o finanţare suplimentară, care nu ar face decât să readucă proastele comportamente de corupţie în continuare, în funcţionarea partidelor",a explicat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, această propunere, care fi propusă plenului, de Comisia pentru codul electoral, trebuie să fie analizată serios.

"Avem această problemă a corupţiei. Trebuie să ne gândim că aceasta poate fi o soluţie pe care o practică şi alte ţări europene şi care se încadrează în ideea următoare: democraţia nu este poate cel mai bun sistem politic, dar nu s-a descoperit altul mai bun până în prezent şi mai ştim că democraţia costă", a comentat Călin Popescu Tăriceanu.

El a menţionat că finanţarea partidelor şi corupţia pe care o generează reprezintă o parte din "totalul" corupţiei.

"Dacă ne plângem de corupţie, şi, în ultima perioadă, vedem cât de gravă şi de amplă este corupţia în România, atunci trebuie să acceptăm că trebuie făcut ceva şi în finanţarea partidelor politice, însă nu trebuie să cădem în greşeala de considera că, în România, corupţia este numai legată de finanţarea partidelor politice", a afirmat preşedintele Senatului.

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au decis, marţi, ca, potrivit viitoarelor reglementări, campaniile electorale să fie finanţate de la bugetul de stat.